Οι Κούρδοι αντιδρούν στα σχέδια του Ερντογάν για αλλαγή του πληθυσμού στη βόρεια Συρία



Οκτώβριος 7, 2019. 12:53

Η απειλή της τουρκικής κατοχής και οι επιδιωκόμενες προσπάθειες αλλαγής των δημογραφικών δεδομένων στη βόρεια Συρία είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα σύμφωνα με το Κουρδικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.



Σε ανακοίνωσή του, το κουρδικό κόμμα, σημειώνει ότι οι απειλές του προέδρου Ερντογάν  κατά του Δυτικού Κουρδιστάν συνεχίζονται αμείωτες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:


«Δεν τους ενοχλεί η παρουσία των Ριζοσπαστών Ισλαμιστών στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και δεν βλέπουν από αυτούς ‘ζήτημα εθνικής ασφάλειας’, αντίθετα το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας, AKparti, τους βοηθά να οργανωθούν στην περιοχή, ενώ βλέπουν τους Κούρδους ως εθνική απειλή στα σύνορά τους».


Τα τελευταία χρόνια – συνεχίζει το δημοσίευμα- κάτω από διάφορες ονομασίες και με την έγκριση της Ρωσίας ο τουρκικός στρατός διεξήγαγε στρατιωτικές επιχειρήσεις στο νοτιοδυτικό Κουρδιστάν, σε ορισμένες περιοχές δυτικά του Ευφράτη, μαζί με τον συνεργάτη του, τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό και τώρα η τουρκική κυβέρνηση κάνει προετοιμασίες για εισβολή στο ανατολικό τμήμα του Ευφράτη.


Η κυβέρνηση του AKP προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ για την επιχείρηση, αυξάνοντας συγχρόνως τις στρατιωτικές αποστολές στα σύνορα.


Ο πρόεδρος Ερντογάν έριξε απειλές λέγοντας ότι «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα»,  και μιλώντας σε συνάντηση του κόμματός του δήλωσε ότι ‘είναι καιρός να προετοιμάσουμε  το δρόμο της ειρήνης καθώς η διαδικασία έχει αρχίσει’.


Ωστόσο, αυτές οι συζητήσεις και οι στρατιωτικές προετοιμασίες όχι μόνο δεν επιλύουν προβλήματα, αλλά τα επιδεινώνουν και τα εμβαθύνουν με έξαρση της βίας.


Η στρατιωτική δράση κατά της περιοχής ανατολικά του Ευφράτη και η πιθανή κατοχή της θα δημιουργήσει προβλήματα και θα  απαιτηθούν χρόνια  ταλαιπωρίας μεταξύ των λαών της περιοχής και δεν θα είναι φυσικά προς όφελος των ανθρώπων που αγωνίζονται για επιβίωση.


Το σχέδιο του προέδρου Ερντογάν για την εγκατάσταση στις κατεχόμενες περιοχές ατόμων που έχουν αιτηθεί άσυλο στην Τουρκία και κατάγονται από διάφορα μέρη της Συρίας αποσκοπεί στην βίαια αλλαγή της δημογραφικής δομής της βόρειας Συρίας, μια πολιτική που είναι συνέχεια της τουρκικής πρακτικής με στόχο την αλλαγή της δημογραφικής δομής του Κουρδιστάν.


basnews.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr