Τζουζέπε Κόντε: Η Ιταλία θα είναι πάντα στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας



Οκτώβριος 29, 2019. 18:04

Ρώμη/Σκόπια

Η Ιταλία θα είναι πάντοτε στο πλευρό της Βόρειας Μακεδονίας, στηρίζουμε τη χώρα, υποστηρίζουμε την απόφαση να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, είπε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ στη Ρώμη.



«Θέλω να πω στο λαό σας ότι δεν θα τον αφήσουμε να αισθάνεται ανασφαλής. Είναι ένα ιστορικό λάθος και πρέπει να το διορθώσουμε», είπε ο Κόντε.


Υπογράμμισε ότι η Βόρεια Μακεδονία με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ είναι ένα παράδειγμα για όλες τις βαλκανικές χώρες, ως κράτος που τακτοποιεί με θάρρος ανοικτά ζητήματα, έχοντας παράλληλα την υποστήριξη από την Ιταλία.


«Χάρη σε αυτό το θάρρος, η Βόρεια Μακεδονία, θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

 Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε επιτρέψει στη χώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. 

Γι’ αυτό πρέπει να επιτραπεί στη Βόρεια Μακεδονία να προχωρήσει στην Ευρώπη. Δεν σημαίνει άμεση ένταξη στην ΕΕ, αλλά πάνω από τα 35 κεφάλαια διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Κόντε.


Στη συνάντηση Ζάεφ – Κόντε, συζητήθηκαν οι φιλικές σχέσεις και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και η επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής προοπτικής και της Ευρώπης ως κοινής στέγης των δύο χωρών, όπως ανέφερε  το κυβερνητικό γραφείο Τύπου.


Μετά από τη συνάντηση με τον Κόντε στη Ρώμη, ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ θα πετάξει στις Βρυξέλλες σήμερα το απόγευμα για να συμμετάσχει σε ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο εργασίας της Υπάτου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογγερίνι, με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων.


press24.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr