Ρωσία και Τουρκία θα συνεργαστούν σε διαστημικές αποστολές



Οκτώβριος 31, 2019. 22:50


Η Ρωσική Ομοσπονδία και τη Τουρκία συμφώνησαν να αρχίσουν εργασίες για την προετοιμασία μιας διακυβερνητικής συμφωνίας πλαίσιο, για τη συνεργασία στο διάστημα μεταξύ των χωρών.



Αυτό αναφέρεται σε ένα μήνυμα που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της Roskosmos την Πέμπτη.


«Μετά τη συνάντηση συμφωνήθηκε να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για την προετοιμασία μιας διακυβερνητικής συμφωνίας πλαισίου, για το διάστημα μεταξύ των δύο χωρών», δημοσιεύει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass αναφερόμενο στο αποτέλεσμα της συνάντησης μεταξύ του Γενικού Διευθυντή του Roskosmos  Ντμίτρι Ρογκοζίν και του πρέσβη της Τουρκίας Μεχμέτ Σαμσάρ.


Η τουρκική πλευρά επιβεβαίωσε επίσης τα ήδη ανακοινωθέντα σχέδια για την οργάνωση της εκπαίδευσης των αστροναυτών τους στο Ρωσικό Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών.


Ο Ρογκοζίν  ανέφερε ότι Τούρκος αστροναύτης θα μπορούσε να σταλεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταξύ των ετών 2021- 2023.


Ο επικεφαλής του Roskosmos  είχε καλέσει την τουρκική αντιπροσωπεία να συμμετάσχει σε ένα κοινό διαστημικό πρόγραμμα, τον Αύγουστο, στο Διεθνές Αεροπορικό και Διαστημικό Σαλόνι MAKS-2019.


Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Roskosmos, η αποστολή του πρώτου Τούρκου κοσμοναύτη θα μπορούσε να γίνει  στην εκδήλωση της επετείου  για τα 100 χρόνια της ίδρυσης του τουρκικού κράτους το 2023. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε αυτήν την πρόταση «πολύ ενδιαφέρουσα και έντιμη».


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr