Σκόπια: Οι συμφωνίες με Ελλάδα και Βουλγαρία θα ‘παίξουν’ στην προεκλογική περίοδο



Οκτώβριος 25, 2019. 14:23

Σκόπια.

Η απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών να μην ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, καθώς και η απόφαση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, θα δημιουργήσουν ένα προεκλογικό κλίμα με εστίαση στη συμφωνία με την Ελλάδα, αλλά και αυτήν με τη Βουλγαρία.



Οι αρχές στα Σκόπια, υποστηρίζουν ότι η εφαρμογή των συμφωνιών θα συνεχισθεί αλλά με  το δεδομένο ότι εάν η αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία θα προσπαθήσει να διορθώσει ορισμένα σημεία, ωστόσο οι Βρυξέλλες είναι ανένδοτες ότι οι συμφωνίες πρέπει να είναι σεβαστές από οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει.


Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η εφαρμογή των συμφωνιών θα επισκιασθεί από την απόφαση να μην καθοριστεί ημερομηνία για την έναρξη  των διαπραγματεύσεων  από την ΕΕ καθώς και από τις διαφορετικές απόψεις  που τίθενται στις παραχωρήσεις  που προτίθεται να κάνει η Βόρεια Μακεδονία.



«Δεν θα ακυρωθεί καμία συμφωνία, αλλά…»



Ο πρεσβευτής και ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Σκοπίων στη Διεθνή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για τα εμπορικά σήματα,  Γκιόργκι Φιλίποφ, σε δήλωσή του  για την «Mia» εκτιμά ότι οι πρόωρες εκλογές στη χώρα, που είναι συνέπεια της αποτυχίας να ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ, θα έχουν αντίκτυπο στην ένταξη στην ΕΕ και στις συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.


Ο αντίκτυπος θα είναι διπλός, δηλαδή θα έχει μια χρονική και ποιοτική συνιστώσα, αλλά λέει, ότι δεν περιμένει να ακυρωθούν.


«Πιστεύω ότι καμία από τις συμφωνίες δεν θα ακυρωθεί από κανένα από τα δύο μέρη, διότι θα οδηγήσει σε αμφισβήτηση της αξιοπιστίας τους και στην πλήρη διακοπή των σχέσεων καλής γειτονίας, πράγμα που σημαίνει επιστροφή στην αφετηρία του ζητήματος της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης», είπε ο πρέσβης Φιλίποφ.


Όσον αφορά την τελική συμφωνία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας με την Ελληνική Δημοκρατία, η οποία είναι διμερής συμφωνία αλλά έχει και τρίτο υπογράφοντα, τον ειδικό απεσταλμένο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μεσολαβητή των συνομιλιών, μπορεί να υπάρξει καθυστέρηση λόγω της αλλαγής της ελληνικής κυβέρνησης (αλλαγή εμπειρογνωμόνων που συζητούν ιστορικά και εκπαιδευτικά θέματα) και ενδεχόμενη αλλαγή εμπειρογνωμόνων στην ομάδα των Σκοπίων, εάν αυτή η ομάδα δεν ολοκληρώσει το έργο της.


 Κάτι παρόμοιο, είπε, θα μπορούσε να συμβεί στις ομάδες εμπειρογνωμόνων που απαρτίζουν τη Διεθνή Ομάδα Εμπειρογνωμόνων (IGE)  για τα εμπορικά σήματα, ονόματα, τα οποία όπως λέει δεν έχουν επιλυθεί μέχρι στιγμής.



Ο Ζόραν Ζάεφ



Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, εξέφρασε πρόσφατα την πεποίθηση ότι οι συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία θα εφαρμοσθούν πλήρως.
«Οι συμφωνίες είναι διμερείς και είναι σημαντικές για τη χώρα μας και για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε στο 100% τα συμφωνηθέντα», είπε ο Ζάεφ.



«Pacta sunt servanda»



Ο Γάλλος πρέσβης στα Σκόπια, Κρίστιαν Τιμόνεϊ , πιστεύει ότι οι συμφωνίες με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία θα γίνουν σεβαστές από την αντιπολίτευση των Σκοπίων, γιατί, όπως είπε, πρόκειται για διεθνείς συμφωνίες.


Αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις  του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μέσω της συνέντευξης του στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung» ότι το κόμμα του σκέφτεται να επαναφέρει  το παλιό συνταγματικό όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», όταν έρθει στην εξουσία,  ο Κρίστιαν Τιμόνεϊ  είπε χαρακτηριστικά «Pacta sunt servanda»/ «Οι συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές».


«Ένας πρώην υπουργός Εξωτερικών δεν πρέπει να παρεκτρέπεται από αυτήν τη γραμμή, εάν επιζητεί να έχει μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.


kapital.mk



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr