Αλμπίν Κούρτι: Θέλουμε να αλλάξουμε τη σημαία μας με αυτήν της Αλβανίας



Οκτώβριος 7, 2019. 14:59

Αμέσως μετά τα αποτελέσματα που έδειξαν την πρωτοπορία του ‘Κινήματος της Αυτοδιάθεσης’, η γερμανική εφημερίδα ‘FAZ’ πήρε συνέντευξη από τον αρχηγό του κόμματος, Αλμπίν Κούρτι.



Ο επικεφαλής της Αυτοδιάθεσης χαρακτήρισε το κόμμα όχι ως ‘εθνικιστικό αριστερό’ αλλά ως 'σοσιαλδημοκρατικό'.


«Είμαστε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Όσον αφορά για τον πατριωτισμό, θα μπορούσε κανείς να μιλήσει καλύτερα για τον αντι-αποικιακό πατριωτισμό. Αυτός δεν έχει καμία σχέση με τον εθνικισμό, που συναντάμε συχνά στην ΕΕ σήμερα. Επιδιώκουμε την ισότητα», είπε.


Όσον αφορά τις παλαιότερες δηλώσεις του για αλλαγή της σημαίας του Κοσσυφοπεδίου με αυτήν της Αλβανίας ο Αλμπίν Κούρτι δήλωσε:


«Είμαστε υπέρ της άποψης να μην γίνουν αυτές οι αλλαγές χωρίς δημοψήφισμα. Ωστόσο, δέχθηκα τη σημαία του Κοσσυφοπεδίου ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στο Κοινοβούλιο.

Αλλά, το Κίνημά μας επιδιώκει να έχουμε την εθνική σημαία της Αλβανίας.


Μια μέρα θα έπρεπε ίσως να αρχίσουμε μια συζήτηση για την αλλαγή της σημαίας- ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν είναι δική μου προτεραιότητα. Πρέπει πρώτα να απελευθερώσουμε το κατακτημένο κράτος μας», τόνισε.



Η Ένωση με την Αλβανία και ο φόβος για νέο πόλεμο…


«Λατρεύω το κράτος του Κοσσυφοπεδίου, όμως η γλώσσα, ο πολιτισμός και η ιστορία μας είναι αλβανική, πράγμα που σημαίνει ότι είμαστε (με την Αλβανία) ένα έθνος σε δύο κράτη».


Όταν ρωτήθηκε για τις ιδέες του περί ένωσης με την Αλβανία, διευκρίνισε:


«Το Σύνταγμά μας απαγορεύει την ένωση με οποιαδήποτε άλλο κράτος. Αυτό είναι αντίθετο για το σύνταγμα ενός κυρίαρχου κράτους. Θα θέλαμε με χαρά να έχουμε το δικαίωμα σε ένα δημοψήφισμα, αλλά δεν είμαστε ακόμη έτοιμοι να ξεκινήσουμε έναν νέο βαλκανικό πόλεμο εξαιτίας αυτού.

 Θέλουμε να το επιτύχουμε με ειρηνικά, δημοκρατικά και συνταγματικά μέσα», είπε ο Αλμπίν Κούρτι.


kosova-sot.info


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr