Ζόραν Ζάεφ: Δεν παραιτούμαστε από τη Συμφωνία των Πρεσπών





Οκτώβριος 30, 2019. 15:08

Σκόπια.

Με σιγουριά προχωρούμε την εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών. Τα κεφάλαια είναι ενσωματωμένα σε αυτήν. Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τις παρατηρήσεις που προήλθαν από την ελληνική πλευρά  καθώς και εμείς οι ίδιοι τα είδαμε. Περιμένουμε από την ελληνική πλευρά να πάρει συγκεκριμένα μέτρα, όπως η αλλαγή των συμβουλίων. Στόχος είναι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα πρέπει να εφαρμοσθεί πλήρως επειδή  οδηγεί στην στρατηγική εταιρική σχέση και έχει οφέλη για τη χώρας μας, νέο φίλο- ο νότιος γείτονάς μας και ανοίγονται πολλές προοπτικές, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.



Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην κυβερνητική συνέντευξη Τύπου για τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας, ο Ζάεφ επεσήμανε ότι είναι φυσικό και πρακτικό να διατηρηθεί, να αναπτυχθεί και να εφαρμοστεί η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία όπως τόνισε, έχει ολοκληρώσει την ένταξη στο ΝΑΤΟ και για την ΕΕ είναι η σοβαρότερη εγγύηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων.


«Πρόθεση της ΕΕ ήταν να στείλει μήνυμα, όχι στον ελληνικό λαό ή στην πολιτική, φροντίστε τα κεφάλαια γιατί πρόκειται να ανοίξουν μια ώρα νωρίτερα. 

Το Σύνταγμα του κράτους έχει αλλάξει, η αλλαγή του ονόματος εφαρμόζεται παντού, έχει γίνει μέρος της καθημερινής ζωής. Λυπάμαι που η αντιπολίτευση δεν το χρησιμοποιεί. 

Στέλνει ένα πολύ σοβαρό μήνυμα, πρώτα απ’ όλα για παραβίαση του Συντάγματος, φιλοδοξώντας να έρθει στην εξουσία. 
Τι θα γίνει αν λάβει την υποστήριξη; Άμεσες προκλήσεις και δύο ή τρία νέα βέτο. Ο Θεός να μην κάνει να σκεφτόμαστε μια τέτοια περίσταση», είπε ο Ζάεφ.


Αποκαλώντας τη συμφωνία των Πρεσπών ως «Κατάλογο Ιδιοτήτων», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι εγγυάται την εδαφική μας κυριαρχία και ακεραιότητα και ότι, πάλι, δεν ήταν δυνατή χωρίς την επίλυση του ζητήματος του ονόματος.


«Τα δύο τρίτα της Συμφωνίας μιλούν για τις στρατηγικές εταιρικές σχέσεις, την οικονομία, την κοινωνική και την υγειονομική περίθαλψη, την άμυνα, την ασφάλεια, τις πολλές προοπτικές που πρέπει να εξετάσουμε μέσα από τις ευκαιρίες που ανοίγονται και στις δύο χώρες», τόνισε ο πρωθυπουργός.


Ο Ζάεφ πρόσθεσε ότι δεν έχει χαθεί η ελπίδα για το άνοιγμα των κεφαλαίων.


«Αν η Ευρώπη χρειάζεται χρόνο, θα τον έχει. Δώστε τον στον εαυτό σας. Εάν οι ηγέτες πρέπει να το συζητήσουν, να το συζητήσουν, εάν απαιτούνται, θα ενσωματωθούν νέες μεθοδολογίες.


Είμαστε ένα «νησί» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι γύρω μας είναι κράτη μέλη. Δεν υπάρχει άλλη προοπτική. Πήραμε τολμηρές αποφάσεις, ανεξάρτητα από το πολιτικό κόστος. Για να ενταχθούμε. Στο ΝΑΤΟ εντασσόμαστε, δεν υπάρχει αμφιβολία. Δυστυχώς για την ΕΕ, ο χρόνος παρατείνεται, αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση για αυτήν. Αυτό είναι σαφές», κατέληξε ο πρωθυπουργός.


mkd.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr