Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2019

Αμερικανός αξιωματούχος: Η Σερβία και το Κόσοβο θα αποφασίσουν, αν θέλουν να ανταλλάξουν εδάφηΟκτώβριος 24, 2019. 16:35


Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Δυτικά Βαλκάνια, Μάθιου Πάλμερ, δήλωσε την Τετάρτη ότι εναπόκειται στο Κοσσυφοπέδιο και στη Σερβία να καθορίσουν εάν το ζήτημα των συνόρων θα συζητηθεί ή όχι, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ τους. Κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία των ΗΠΑ,  ο Πάλμερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δουν μια συμφωνία με τις τοπικές αρχές, η οποία πρέπει να είναι ‘περιεκτική'.


«Εάν τα σύνορα θα αποτελέσουν μέρος της συμφωνίας είναι θέμα των δύο πλευρών», είπε σε απάντηση ερωτήσεων των γερουσιαστών, τονίζοντας ότι είναι κατανοητό να υπάρχει ανησυχία για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να προκαλέσει σε άλλα μέρη των Βαλκανίων.


Ο Πάλμερ είπε ότι τα πολιτικά κόμματα που νίκησαν στις τελευταίες εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο έχουν καταστήσει σαφές ότι δεν θέλουν να μιλήσουν για το θέμα.


Ανέφερε ότι η νέα κυβέρνηση που να αναδειχθεί θα αναστείλει τη φορολόγηση των σερβικών αγαθών.


Ο Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου ως πολύ σημαντικές για το Κοσσυφοπέδιο, υπογραμμίζοντας ότι «αυτή θα είναι η πρώτη κυβέρνηση χωρίς τις δυνάμεις που έλαβαν μέρος στον UCK, χωρίς στοιχεία από το παρελθόν. Αυτό αποδεικνύει την επιθυμία των πολιτών για αλλαγή», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση που θα αναδειχθεί  θα προέρχεται από το Κίνημα της Αυτοδιάθεσης και το Δημοκρατικό Κόμμα του Κοσόβου.


«Η Αυτοδιάθεση εμφανίστηκε πρώτη φορά στις εκλογές. Γνωρίζω τον  κ. Κούρτι, αλλά δεν είναι σαφές πως θα συμπεριφερθεί ως κυβέρνηση», τόνισε.


Ο Πάλμερ, πρόσθεσε ότι συνεργάζεται στενά με τον πρέσβη Ρίτσαρντ Γκρένελ, τον απεσταλμένο του προέδρου Τραμπ για τις ειρηνευτικές συνομιλίες Κοσόβου – Σερβίας.


Μάλιστα, επέκρινε την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν άνοιξε διαπραγματεύσεις ένταξης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, μια απόφαση που «στέλνει λανθασμένα μηνύματα στην Πρίστινα και το Βελιγράδι», όπως είπε σύμφωνα με τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr