Ο Πομπέο εγκωμίασε τη θέση του Μπορίσοφ για ‘στροφή στη Δύση’



Οκτώβριος 10, 2019. 20:13

Σόφια.

Ο πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Συζήτησαν τη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Βουλγαρίας και ΗΠΑ, η οποία κρίνεται ως εξαιρετική  και πρέπει να συνεχίσει να αναπτύσσεται.



Ο Πομπέο επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ έχει κάνει σοβαρά και καλά έργα για τη Βουλγαρία.


Για την αύξηση των αμυντικών δαπανών


Ο επικεφαλής του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ συνεχάρη τον Μπορίσοφ για τον εκσυγχρονισμό που εφαρμόζει η κυβέρνησή του στο τομέα της Άμυνας και την εκπλήρωση της δέσμευσης στο ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες 2% του ΑΕΠ.


Σύμφωνα με τον Πομπέο, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός θα μπορούσε να ενθαρρύνει τους συναδέλφους του στο ΝΑΤΟ και την Ευρώπη να δεσμευθούν στην τήρηση αυτού του μεγέθους των αμυντικών δαπανών.


Επίσης, τόνισε τα οφέλη από τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιούνται στη Βουλγαρία.


Η ενεργειακή διαφοροποίηση


Τον συνεχάρη ακόμη για το  σοβαρό έργο του  για την ενεργειακή διαφοροποίηση της χώρας.

«Κατασκευάζουμε αγωγούς για τη διοχέτευση φυσικού αερίου από διαφορετικές πηγές και τη δημιουργία ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος», διευκρίνισε ο Μπορίσοφ και ανέφερε στον Πομπέο την κατασκευή του αγωγού διασύνδεσης με την Ελλάδα.


Ο πρωθυπουργός επεσήμανε, ότι η χώρα μας (Βουλγαρία) έχει ήδη λάβει τις πρώτες παραδόσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο.


Ο Πομπέο ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τις προσπάθειές της σε όλα αυτά τα θέματα που στρέφουν τη χώρα στην υλοποίηση των ευρωατλαντικών αξιών.


Οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις καλές αξιολογήσεις στο επιχειρηματικό τομέα που έδωσε το αμερικανικό εμπορικό επιμελητήριο και η αμερικανική πρεσβεία στη Βουλγαρία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.


Για τα Σκόπια



Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν απόψεις για τα Βαλκάνια και την ανάπτυξη της περιοχής.

Όσον αφορά τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, ο Πομπέο εξήρε τη συμβολή του Μπορίσοφ στην πορεία  αυτής της χώρας προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.


Συζήτησαν ακόμη και για τις εξελίξεις  στη βόρεια Συρία, για τις οποίες ο Βούλγαρος πρωθυπουργός εξέφρασε τις ανησυχίες του για την κατάσταση στη χώρα αυτή.



news.bg



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr