Ο Ερντογάν πηγαίνει στη Σερβία για να επεκτείνει την τουρκική επιρροή στα Βαλκάνια

Ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στο άνοιγμα του εργοταξίου που θα συνδέσει το Βελιγράδι με το Σαράγεβο και θα κατασκευαστεί από την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Taşyapı σε συνεργασία με σερβικές εταιρείες.


Οκτώβριος 6, 2019. 19:33

Βελιγράδι.

Στη Συρία η κατάσταση κρέμεται από μια κλωστή, τα ύδατα γύρω από την Κύπρο είναι όλο και πιο ταραχώδη, αλλά ο πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δεν φαίνεται να θέλει να μειώσει την πολυμέτωπη πολιτική που εδώ και χρόνια χαρακτηρίζει την εξωτερική πολιτική τη Ημισελήνου, γράφει  η ιταλική “ Formiche ”.



Αύριο ετοιμάζεται για ένα διήμερο ταξίδι σε μία από τις βασικές περιοχές για την Άγκυρα: τα Δυτικά Βαλκάνια.

Για ένα χρονικό διάστημα η Τουρκία έχει αυξήσει την επιρροή της στην περιοχή, εξαιτίας του ιστορικού δεσμού που την συνδέει με τα εδάφη αυτά της Βαλκανικής, που εδώ και αιώνες αποτελούσαν ένα σημαντικό τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.


Η στρατηγική του Ερντογάν από την αρχή, ήταν η προσέγγιση με χώρες όπου η μουσουλμανική συνιστώσα του πληθυσμού ήταν ισχυρή ή πιο εύπλαστη.


Αυτό επέτρεψε την κληρονόμο της Αυτοκρατορίας να εδραιώσει μια πραγματική πολιτισμική επιρροή, με σχετικά οικονομικά οφέλη, στη Βοσνία, το Κοσσυφοπέδιο και την Αλβανία, όπου ο Τούρκος πρόεδρος κατηγορήθηκε επίσης ότι θέλησε να υποκινήσει και να εξισλαμίσει το μουσουλμανικό στοιχείο σε βάρος της εσωτερικής σταθερότητας της χώρας.


Από τον «Νέο-οθωμανικό Σχεδιασμό» η Σερβία παρέμεινε έξω, αφού σθεναρά και ιστορικά βρίσκεται στην τροχιά της Μόσχας και πάντοτε έβλεπε τους ελιγμούς του Ερντογάν στα Βαλκάνια με μεγάλη υποψία.


Αλλά το γεωπολιτικό πλαίσιο έχει αλλάξει, η Τουρκία και η Ρωσία είναι πλέον σύμμαχοι και ο χάρτης επιρροής στα Βαλκάνια πρέπει επίσης να επανασχεδιαστεί.


Για το λόγο αυτό, ο πρόεδρος Ερντογάν θα βρίσκεται στο Βελιγράδι τις επόμενες δύο ημέρες. Η ευκαιρία από συμβολική άποψη, είναι πολύ σημαντική και μιλάει αρκετά για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας στα Βαλκάνια.


Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν θα συμμετάσχει στην έναρξη της κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου που θα συνδέει το Βελιγράδι και το Σαράγεβο και θα κατασκευαστεί από την τουρκική κατασκευαστική εταιρεία Taşyapı μαζί με σερβικές εταιρείες.


Ο υπουργός υποδομών του Βελιγραδίου, δικαίως δήλωσε ότι αυτό δεν είναι ένα απλό έργο όπως οποιοδήποτε άλλο.

 Ο αυτοκινητόδρομος όχι μόνο θα συνδέει δύο πόλεις που πάντα αντιτίθενται στην ιστορία της περιοχής αλλάζοντας επίσης ολόκληρη τη γεωγραφία των μεταφορών αλλά και τους δύο πληθυσμούς που θα μπορούσαν τώρα να αρχίσουν να αλληλοεπιδρούν διαφορετικά, σημειώνει στην ανάλυσή της η Μάρτα Οταβιάνι.


formiche.net



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr