Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας καταδικάζει τις δηλώσεις Τουρκοκύπριου ηγέτη για ποτάμια αίματος στη βόρεια Συρία



Οκτώβριος 13, 2019. 22:28


Η έκκληση για διάλογο και διπλωματία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και ότι η λεγόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας «Πηγή Άνοιξης» δεν είναι νερό που τρέχει αλλά αίμα, προκάλεσε την αντίδραση της Άγκυρας.



Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, «καταδίκασε με λύπη» αυτές τις δηλώσεις μέσω του Twitter και ισχυρίστηκε ότι ο Ακιντζί έπληξε τα οστά των στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στην Κύπρο κατά την εισβολή του 1974.


«Καταδικάζω κατηγορηματικά τις δηλώσεις Ακιντζί για την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» που πραγματοποιείται κατά της αιματηρής τρομοκρατικής οργάνωσης του PKK/PYD για τη σταθερότητα της περιοχής. Στην Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση του 1974 ο αγώνας του ηρωικού μας στρατού αποκατέστησε την ειρήνη στην περιοχή και ο αγώνας  στην Συρία με την «Πηγή Ειρήνης» διεξάγεται με το ίδιο πνεύμα. Η δήλωση του Ακιντζί υπό την ιδιότητα ως προέδρου είναι δήλωση που στερείται ιστορικής συνείδησης και γνώσης», δήλωσε ο Οκτάι.


Τι είπε ο Μουσταφά Ακιντζί;


Η Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί στην αναφορά του για την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία είπε χαρακτηριστικά:


«Πεποίθησή μου είναι ότι η περιοχή της Συρίας είναι πλέον κορεσμένη από τον πόλεμο και εισέρχεται σχεδόν στο 10ο έτος της σύγκρουσης.


Αν το αίμα που ρέει εδώ και δέκα χρόνια συνεχίζει να ρέει και τώρα, στο εξής δεν είναι δυνατόν  να επιτευχθεί ειρήνη.


Για μένα για ένα ευτυχές και ειρηνικό μέλλον είναι να χτισθεί ένας διάλογος μεταξύ των Τούρκων, των Κούρδων, Αράβων, Τουρκομάνων στην περιοχή».


Αναφερόμενος στην εισβολή του τουρκικού στρατού στην Κύπρο το 1974 είπε:


«Το 1974 ήμουν 27 χρονών, όταν έγινε η επιχείρηση Ειρήνης της Τουρκίας κατά της ελληνικής φασιστικής χούντας και έτσι πήρα μέρος όπως κάθε νεαρός Τουρκοκύπριος. 

Στη μάχη του Ντερεμπογιού στη Λευκωσία, μαρτύρησαν οι φίλοι που ήταν μαζί μου. Έμαθα προσωπικά τι σημαίνει πόλεμος και έχω την εμπειρία. 

Επομένως δεν θέλω καμία κοινωνία να βιώσει τον πόλεμο. Δεν μπορώ να επιθυμήσω κανένα παιδί Τούρκου- Κούρδου- Άραβα να αιμορραγεί.


Όπως είπα και πριν,  (η τουρκική εισβολή) το 1974, ονομάστηκε 'Επιχείρηση Ειρήνης' και ήταν ένας πόλεμος που έρεε το αίμα. 

Τώρα λέμε πάλι, «Πηγή Ειρήνης» που δεν έχει νερό, αλλά που ρέει αίμα. 

Για αυτόν το λόγο, είναι η μεγαλύτερη επιθυμία μου να μπει μπροστά ο διάλογος και η διπλωματία το συντομότερο δυνατόν», γράφει το τουρκοκυπριακό δημοσίευμα ‘Havadis’.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr