Τουρκία και ΝΑΤΟ ομονοούν στην εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία



Οκτώβριος 11, 2019. 12:19

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μετά τη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ  στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δήλωσε ότι η στρατιωτική εισβολή στη Συρία υπό με την ονομασία «Πηγή Ειρήνης» είναι για την ασφάλεια των τουρκικών συνόρων από την τρομοκρατική απειλή (των Κούρδων) και  ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι «κοινός εχθρός μας είναι το ISIS», γράφει τούρκικο δημοσίευμα.



Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία. 

Τον Στόλτενμπεργκ υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο προεδρικό γραφείο στο Ντολμάμπαχτσέ. 

Στη συνέχεια ο Τσαβούσογλου και ο Στόλτενμπεργκ είχαν μια προσωπική συνάντηση.
Μετά τη συνάντηση, ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.


Ο υπουργός της Τουρκίας, Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια  της συνέντευξης δήλωσε ότι η Τουρκία αγωνίζεται κατά της τρομοκρατίας (των Κούρδων της Συρίας) και ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται.


«Αγωνιζόμαστε αδιακρίτως της τρομοκρατίας. Περιμένουμε οι σύμμαχοι να δείξουν την αλληλεγγύη τους. Η Τουρκία αγωνίζεται μέχρι τώρα  και χωρίς διάκριση κατά της τρομοκρατίας. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», είπε ο Τσαβούσογλου.


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφερόμενος στην αντίδραση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ που ζήτησαν σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ότι πρέπει (οι χώρες αυτές) να πληροφορηθούν ότι «(οι κουρδικές ομάδες του ) YPG είναι ένα και το αυτό με το PKK. Πρόσθεσε ότι είναι εύλογες οι ανησυχίες για την Τουρκία.


«Εάν ανησυχείτε για τον αγώνα της Τουρκίας, αυτός είναι έννομος και καθόλα νόμιμος», είπε.


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς  Στόλτενμπεργκ,  απέφυγε να αναφερθεί στους Κούρδους της Συρίας – σύμφωνα με το δημοσίευμα- και δήλωσε ότι ‘ η Τουρκία είναι μία χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ, είναι μια ισχυρή χώρα στη Μέση Ανατολή, είναι η χώρα που φιλοξενεί μέχρι στιγμής εκατομμύρια πρόσφυγες από την περιοχή και ότι όλοι οι εταίροι βλέπουν έναν κοινό εχθρό: το …Ισλαμικό Κράτος (Daesh)».


Επεσήμανε ότι η Τουρκία έχει μεγάλη ισχύ και ευθύνη και γνωρίζει ότι είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

 «Το ΝΑΤΟ», πρόσθεσε, «έχει ευαισθησία στα ανθρωπιστικά ζητήματα  και είναι γνωστό ότι  οι τρομοκράτες του Daesh τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ έχουν στόχο την Τουρκία’.


Πως το ΝΑΤΟ αξιολογεί το YPG/PYD


Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, ερωτηθείς εάν είναι εναντίον των κουρδικών YPG, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε:


«Το ΝΑΤΟ δεν έχει ανοιχτό κατάλογο τρομοκρατικών οργανώσεων. 

Εμείς έχουμε παρέμβει στο συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού κράτους (ISIS). 

Είναι γνωστό ότι δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των συμμάχων μας (στο θέμα). Ωστόσο, το ΝΑΤΟ δεν εμπλέκεται στη βόρεια Συρία».



ntv.com.tr


--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr