Ο Έντι Ράμα στην Αθήνα- Τί είπε, τι ζήτησε





Οκτώβριος 29, 2019. 20:50

Τίρανα.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ελλάδα στο Φόρουμ Ευρωπαϊκής Ένωσης- Αραβικού Συνδέσμου  είχε συνάντηση 55 λεπτών με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.



Το γραφείο Τύπου του Αλβανού πρωθυπουργού αναφέρει ότι ο Έντι Ράμα έγινε δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και συζήτησε μαζί του ζητήματα που αφορούν τις δύο χώρες.


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε ότι παρά την απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ, η Αλβανία θα συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις με την ίδια αποφασιστικότητα.


Ταυτόχρονα, είναι προς το συμφέρον της Αλβανίας όσο και το συμφέρον της γειτονικής Ελλάδας, τόνισε ο Ράμα, να συζητηθούν όλα τα θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν όλες τις προϋποθέσεις για την ένταξη.


Εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη δέσμευση της αλβανικής πλευράς να συνεχίσει να ασχολείται με ζητήματα ιδιοκτησίας  και αυτοπροσδιορισμού στην απογραφή, τα οποία ανησυχούν την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.


Επιπλέον ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η διμερής συμφωνία για την αμοιβαία αναγνώριση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα πάει σύντομα  προς έγκριση στο ελληνικό κοινοβούλιο.


Τι ζήτησε ο Ράμα





Ο Ράμα ζήτησε παρέμβαση σχετικά με την κατάργηση  του εμπολέμου μεταξύ των δύο χωρών και ζήτησε από την Ελλάδα να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στα Βαλκάνια, ενώ ο Μητσοτάκης απάντησε ότι σκοπεύουν να επιστρέψουν στα Βαλκάνια, «μαζί με τους συνεργάτες μας, όπως εσείς».


Στο τέλος της συνάντησης, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας κάλεσε τον Έλληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Αλβανία στο εγγύς μέλλον, μια πρόσκληση που έγινε αποδεκτή.



Συνέντευξη στο Euronews



Σε συνέντευξή του στο Euronews ο Ράμα κατηγόρησε την πολική παρέμβαση για τις εντάσεις που δημιουργούνται στην ελληνική μειονότητα στην Αλβανία.


Ο Ράμα διευκρίνισε ότι ο νόμος περί απαλλοτριώσεων δεν έχει ως στόχο ούτε την ελληνική μειονότητα, ούτε την κατάσχεση της περιουσίας της.







«Αυτές είναι ανόητες κατηγορίες. Η Αλβανία είναι ένα λαμπρό παράδειγμα σεβασμού των μειονοτήτων και των Ελλήνων που ζούνε υπό τις ίδιες συνθήκες με τους Αλβανούς και όταν υπάρχουν  προβλήματα είναι κοινά για όλους. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ρυθμίσουμε τη νομική βάση προς όφελος όλων και να καταπολεμήσουμε ένα διεφθαρμένο σύστημα που ρουφά το αίμα των ανθρώπων.  Δεν είναι, λοιπόν, αποκλειστικά η ελληνική μειονότητα αλλά ο καθένας. Η ιστορία των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών  έχει δείξει ότι – όταν δεν παρεμβαίνει η πολιτική- είναι κοινή.  Έτσι, δεν υπάρχει ρήξη ή μίσος στις καρδιές των δύο κοινοτήτων όπου οι Αλβανοί και οι Έλληνες ζουν μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ένα τέλειο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η πολιτική διαχειρίζεται το γεγονός ότι είμαστε γείτονες και κατά κάποιο  τρόπο καταραμένοι να ζήσουμε μαζί και να αγαπήσουμε ο ένας τον άλλον», δήλωσε ο Ράμα.



«Ο Κατσίφας ήταν ένας επικίνδυνος άνθρωπος»


Ερωτηθείς τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα από την αλβανική αστυνομία, ο Ράμα απάντησε: «Πίστευα και πιστεύω πια ότι ένα πρόσωπο που τρέχει με όπλο στο χέρι και απειλεί τη ζωή ανθρώπων είναι επικίνδυνο».



Η Συμφωνία των θαλάσσιων συνόρων



Όσον αφορά τις συζητήσεις για τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε ότι έχουν γίνει πολλά βήματα μεταξύ των δύο χωρών. 

Είπε ότι ελπίζει μετά τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν  με την προηγούμενη κυβέρνηση, οι συνομιλίες θα συνεχισθούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.


Στη σελίδα του στο Facebook, ο Ράμα αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, έγραψε ότι η Αλβανία και η Ελλάδα θα εντείνουν τον διάλογο και θα αυξήσουν τη συνεργασία.


shqiptarja.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr