Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019

Σκόπια: Για πρώτη φορά υποτροφίες σε φοιτητές της ‘μακεδονικής’ γλώσσαςΟκτώβριος 31, 2019. 20:40


Υποτροφίες θα δίνονται σε φοιτητές που σπουδάζουν τη ‘μακεδονική’ γλώσσα, σύμφωνα με σχέδιο νόμου  που θα κατατεθεί από το κυβερνών SDSM για ψήφιση, όπως είπε σε συνέντευξη Τύπου η Βαγγελίνα Μογιάνοφσκα , μέλος της Επιτροπής Παιδείας και Επιστήμης του κόμματος.«Με τις προβλεπόμενες αλλαγές είναι υποχρεωτικό να προσλαμβάνονται καθηγητές  της ‘μακεδονικής’ γλώσσας σε όλα τα κρατικά ιδρύματα και  τους δημόσιους φορείς, όπως η κυβέρνηση, το Κοινοβούλιο, τα υπουργεία, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια, ο ακαδημαϊκός χώρος, τα δευτεροβάθμια και δημοτικά σχολεία  και σε πολλούς άλλους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα», δήλωσε η Μογιάνοφσκα.


Η εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος, σημείωσε ότι για πρώτη φορά προβλέπονται υποτροφίες για φοιτητές της ‘μακεδονικής’ γλώσσας και φιλολογίας και στους τρεις κύκλους της εκπαίδευσης και σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας.


«Ο νέος νόμος προβλέπει, επίσης, ότι η ‘μακεδονική’ γλώσσα πρέπει να μελετάται σε πολιτιστικά κέντρα των πρεσβειών της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο εξωτερικό,  προκειμένου να γαλουχηθούν ορθά οι ‘Μακεδόνες’ της διασποράς», πρόσθεσε η Μογιάνοφσκα.


Κατέληξε λέγοντας ότι  το SDSM δεσμεύεται και σχεδιάζει να εφαρμόσει μέτρα και πολιτικές που εγγυώνται τη ‘μακεδονική’ ταυτότητα και τη ‘μακεδονική’ γλώσσα.


press24.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr