Αλβανία: Η Αστυνομία σταματά τη φύλαξη των ξένων διπλωματικών αποστολών



Οκτώβριος 30, 2019. 20:30

Τίρανα.

Οι ξένες πρεσβείες στην Αλβανία δεν θα προστατεύονται από την κρατική αστυνομία. Η Διεύθυνση της Αστυνομίας αποφάσισε οι αστυνομικοί που φυλάσσουν ορισμένες πρεσβείες θα αντικατασταθούν  από υπαλλήλους της «Ιλλυρικής Φρουράς» (Illyrian Guard), μιας κρατικής εταιρείας που προσφέρει αμειβόμενες υπηρεσίες  φύλαξης και ο μοναδικός μέτοχός της είναι το υπουργείο Εσωτερικών.



Η απόφαση πιθανόν προήλθε από έλλειψη  προσωπικού  της κρατικής αστυνομίας  προκειμένου να καλύψει τις  άμεσες και σοβαρές ανάγκες της.


Παρά την αναγνώριση ότι οι πρεσβείες είναι θεσμοί ιδιαίτερης σημασίας, τα άρθρα 2, 17 και 22 του νόμου περί Αστυνόμευσης δηλώνουν με σαφήνεια τι  υποχρεούνται να φυλάσσει η κρατική αστυνομία.


Πολλές πρεσβείες αντέδρασαν στην απόφαση αυτή και σπεύδουν να διαπραγματευθούν το θέμα της ασφάλειας τους.


Ένα από τα σημεία που δυσκολεύει τις διπλωματικές αντιπροσωπείες να εμπιστευθούν την «Ιλλυρική Φρουρά» είναι το γεγονός ότι οι δυνάμεις αυτής της εταιρείας δεν είναι οπλισμένες.


Ορισμένες, μάλιστα, πρεσβείες έχουν προειδοποιήσει τις αρχές, ότι εάν απομακρυνθεί η κρατική αστυνομία από τη φύλαξη  των πρεσβειών, είναι έτοιμες να φέρουν  αστυνομικές δυνάμεις από τη χώρα τους για τον σκοπό αυτόν.






BalkanWeb



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr