Οι Κούρδοι απειλούν την Τουρκία με ‘γενικευμένο πόλεμο’ αν εισβάλει στη Συρία



Οκτώβριος 6, 2019. 20:26


Εκπρόσωπος των Κουρδικών Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων απείλησε την Τουρκία με ένα γενικευμένο πόλεμο εάν η Άγκυρα ξεκινήσει μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, γράφει ρωσικό δημοσίευμα.



Νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ.Τ. Ερντογάν ανακοίνωσε ότι τουρκικός στρατός θα εισβάλει στη Συρία. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η απόφαση για την έναρξη της επιχείρησης μπορεί να ληφθεί τις επόμενες ημέρες.


Ο Ερντογάν κατηγόρησε επίσης τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, ότι δεν εκπληρώνει τις ανακοινώσεις  του, για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από τη Συρία.


Ο εκπρόσωπος του αραβο-κουρδικού σχηματισμού των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» [ΣΔΔ] που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, Μουσταφά Μπαλί, απείλησε την Τουρκία με έναν ‘γενικευμένο πόλεμο’. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα τέτοιο σενάριο είναι δυνατό εάν η Άγκυρα ξεκινήσει στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία.


«Οι ΣΔΔ δεσμεύονται στο πλαίσιο του μηχανισμού ασφαλείας και έχουν λάβει τα αναγκαία μέτρα για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή. Ωστόσο, δεν θα διστάσουμε να μετατρέψουμε οποιαδήποτε  απρόκλητη τουρκική επίθεση σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο σε ολόκληρο το σύνορο, προκειμένου να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και τον λαό  μας», έγραψε ο Μπαλί στο Twitter.


Όπως έγινε γνωστό η Τουρκία προετοιμάζεται για μια στρατιωτική επιχείρηση στο βόρεια Συρία. Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ.Τ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του προς τα στελέχη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.


Στόχος της ενδεχόμενης επιχείρησης  είναι η εκκαθάριση από την περιοχή των συνόρων της Συρίας των κουρδικών δυνάμεων και η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας εκεί. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κουρδικές ομάδες που αποκαλούνται «Ομάδες Λαϊκής Προστασίας» καθώς και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις από την αρχή της σύγκρουσης στη Συρία παραμένουν  οι βασικοί σύμμαχοι του αμερικανικού στρατού.


«Πραγματοποιήσαμε την προετοιμασία, τα σχέδια δράσης, δώσαμε τις απαραίτητες οδηγίες, ίσως σήμερα ή αύριο θα λάβουμε την απόφαση για την επιχείρηση τόσο από εδάφους όσο και από αέρα», δήλωσε ο Ερντογάν.



Ανησυχία της Ουάσιγκτον


Στη συνέχεια, τα μέσα ενημέρωσης μίλησαν για κίνηση των τουρκικών στρατευμάτων στα σύνορα με τη Συρία. Αυτό αναφέρθηκε από το Μπλούμπεργκ επικαλούμενο τοπική τηλεόραση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές ο τουρκικός στρατός έφθασε στη συνοριακή πόλη Ακτζακάλ.


Οι Ηνωμένες Πολιτείες τόνισα ότι οποιαδήποτε ασυντόνιστη τουρκική επιχείρηση στη Συρία θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στην Ουάσιγκτον. Αυτό ανακοινώθηκε στις 5 Οκτωβρίου  από τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Σον Ρόμπερτσον.


russian.rt.com
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr