Tass: Ο Πομπέο συζήτησε με τις ελληνικές αρχές για αγορά αμερικανικών όπλων



Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, εκθείασε τις ελληνικές αρχές ως  μία χώρα από τις λίγες του ΝΑΤΟ που ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες.

Οκτώβριος 6, 2019. 17:29

Ουάσιγκτον- Tass.


O υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, δήλωσε ότι έχει συζητήσει με τις ελληνικές αρχές τη δυνατότητα αγοράς αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που υπεγράφη το Σάββατο.



Ο διπλωμάτης μίλησε για τις συνομιλίες σε συνέντευξη στην ελληνική κρατική τηλεόραση – ΕΡΤ, και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δημοσίευσε το αντίγραφο της συνομιλίας.


Όταν ρωτήθηκε ο Πομπέο εάν συζήτησε για την πώληση αμερικανικών όπλων στην Αθήνα με τις ελληνικές αρχές, τόνισε:


«Μιλήσαμε για αυτό σήμερα [Σάββατο].  Μιλήσαμε για τη δυνατότητα αναβάθμισης διάφορων εξαρτημάτων υλικού και λογισμικού για διάθεση στην Ελλάδα.


Συζητήσαμε τη δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών  να πουλήσει  στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ελλάδα, καθώς και τη δυνατότητα ότι η Ελλάδα μπορεί να τον αποκτήσει από ένα άλλο  δημοκρατικό κράτος. Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε αυτό το θέμα», σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ.


«Εάν πετύχουμε, αν εφαρμόσουμε σαφώς τη στρατηγική συμφωνία,  που πρόκειται για μια νέα συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της άμυνας, θα μειώσουμε την ανάγκη να δαπανήσουμε χρήματα για την άμυνα.


Αυτό θα γίνει όχι για να κάνουμε πόλεμο, αλλά για τον αποτρέψουμε. Είμαι βέβαιος ότι η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας από τις χώρες μας θα αποτρέψουν τους αντιπάλους», δήλωσε ο Πομπέο χωρίς να αναφέρει ποιοι είναι οι αντίπαλοι.


Εκθείασε τις ελληνικές αρχές ότι μία από τις λίγες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που ξοδεύει το 2% του ΑΕΠ στις αμυντικές δαπάνες.


«Οι Έλληνες, πιστεύω, κατανοούν τους κινδύνους που υπάρχουν στην περιοχή και είναι έτοιμοι να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουν την ασφάλεια για τον εαυτό τους και την περιοχή στο σύνολό της», δήλωσε ο διπλωμάτης.


Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η συμφωνία «επηρεάζει άμεσα την αμερικανική εθνική ασφάλεια» και ότι είναι «εξαιρετικά σημαντική». «Θα αλλάξει την πορεία ανάπτυξης των σχέσεων μεταξύ  των δύο χωρών μας.


Θα τις ενισχύσει πραγματικά. Δεν είναι μόνο το αύριο, η επόμενη εβδομάδα, αλλά για πολλά χρόνια.  Αυτή [η συμφωνία] θα διασφαλίσει τη σταθερότητα στην περιοχή.


Θα  αυξήσει τις στρατιωτικές ικανότητες για την προστασία της Ελλάδας και της περιοχής. Θα είναι επίσης χρήσιμο για το ΝΑΤΟ και, φυσικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο υπουργός.
Απαντώντας στο ερώτημα ποια άμεσα οφέλη θα προκύψουν από τη Συμφωνία της Αθήνας, ο Πομπέο δήλωσε:


«Έχετε έναν Αμερικανό εταίρο που θα μείνει εδώ για πολύ καιρό».



tass.ru



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr