Αλβανία: Γιορτάστηκαν τα 111 χρόνια του αλβανικού αλφαβήτου



Νοέμβριος 23,  2019. 17:05


Η 22α Νοεμβρίου σηματοδοτεί την Ημέρα του Αλβανικού Αλφαβήτου, που δημιουργήθηκε μεταξύ 14 και 22 Νοεμβρίου του 1908 στο Μοναστήρι.



Στο συνέδριο αυτό, υιοθετήθηκε η απόφαση της αποδοχής του λατινικού αλφαβήτου με μερικές αλλαγές των γραμμάτων που προσαρμόζονται στην αλβανική γλώσσα.


Στο Μοναστήρι συμμετείχαν Αλβανοί διανοούμενοι από όλες τις περιοχές. Ο Μιδάτ Φράσερι εξελέγη πρόεδρος του κογκρέσου με τους Λουίκι Γκουρακούκι και Γκιέργκι Κιριαζί (Γεώργιος Κυριαζής), ενώ η αδελφή του Παρασκευή Κυριαζή ήταν η μόνη γυναίκα στο Κογκρέσο.


Η δημιουργία του αλβανικού αλφαβήτου προετοίμασε το αλβανικό έθνος να ανακηρύξει τέσσερα χρόνια μετά, στις 28 Νοεμβρίου 1912 την ανεξαρτησία της Αλβανίας.


Για τους Αλβανούς στη Βόρεια Μακεδονία, αυτή η μέρα είναι εθνική γιορτή.


Το Μουσείο της Αλβανικής Αλφαβήτας λειτουργεί σήμερα στο Μοναστήρι, όπου εκθέτονται 50 φωτογραφίες των συμμετεχόντων και 230 ψηφιακά κείμενα και τυπωμένα έγγραφα, όπως σημειώνει η αλβανική Shqiptarja.com.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr