Αλβανία: Ο σεισμός της 26ης Νοεμβρίου ανύψωσε την ακτογραμμή…





Νοέμβριος 28, 2019. 08:14

Τίρανα.


Ο σεισμός μεγέθους 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που έπληξε την Αλβανία νωρίς το πρωί της 26ης Νοεμβρίου 2019 φαίνεται να έχει αλλάξει την αλβανική ακτογραμμή.



Αυτό παρουσιάζεται από τις εικόνες που καταγράφηκαν από τον δορυφόρο  Sentinel-1 του ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA).

Οικία στο Δυρράχιο μετά το σεισμό

Σύμφωνα με την ανάλυση σεισμολόγων του ιταλικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, το Δυρράχιο ανυψώθηκε κατά 10 εκατοστά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.


Το συμπέρασμα έχει βγει από το ραντάρ που  μέτρησε την παραμόρφωση της επικράτειας, πριν και μετά το σεισμό.


Η παραμόρφωση μετράται από τις online πλατφόρμες Geohazard-tep που αναπτύσσονται από την ESA.


Τα αντίγραφα των εικόνων του ραντάρ που λήφθηκαν από τη δορυφορική θέση Sentinel-1 πριν από το σεισμό και μετά τον σεισμό, χαρτογράφησαν τη μετατόπιση των αλβανικών ακτών.


Ωστόσο, επιστημονικά είναι ακόμη νωρίς για να διαπιστωθεί πλήρως η ανύψωση της ακτογραμμής, που τελικά θα δείξει με ασφάλεια εάν η Αλβανία έχει προσθέσει ή όχι στην επιφάνεια της γης, όπως σημειώνει η αλβανική ραδιοτηλεόραση.



rtsh.al

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr