Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ για λαθρεμπόριο πετρελαίου από τη Συρία άνω των 30 εκατ. δολαρίων το μήνα



Νοέμβριος 1, 2019. 19:46

 Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν παράνομα πετρέλαιο από καταθέσεις στη βορειοανατολική Συρία αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.



«Παράλληλα με τις κυρώσεις τους, οι Αμερικανοί εξάγουν λαθραία πετρέλαιο από τη Συρία αξίας άνω των 30 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα και δεν φαίνεται να σκοπεύουν να εγκαταλείψουν αυτές τις περιοχές», ανέφερε η Ζαχάροβα σύμφωνα με το πρακτορείο Tass.


Όπως είπε, οι ενέργειες των αμερικανικών στρατευμάτων σχετικά με τα κοιτάσματα πετρελαίου στη βορειοανατολική Συρία είναι παράνομες.


Δεν μπορεί παρά να εγείρονται ερωτήματα από τη διεθνή κοινότητα όταν ένα πολιτισμένο κράτος, που διακηρύσσει αδιάλειπτα την προσήλωσή του σε ορισμένες δημοκρατικές αξίες και νομικά θεμέλια στις διεθνείς σχέσεις, αντλεί πετρέλαιο από τις καταθέσεις στη βορειοανατολική Συρία- ενός κυρίαρχου κράτους, με το πρόσχημα της καταπολέμησης του Ισλαμικού κράτους (ISIS). Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το ISIS, σύμφωνα με τους συμμάχους τους , καταστράφηκε τελικά τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, πράγμα που δεν συνάδει με την θέση των ΗΠΑ», δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.


Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ηνωμένων Εθνών για τις Ένοπλες Δυνάμεις, Μάρκ Μίλι, δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν τον έλεγχο στα κοιτάσματα πετρελαίου της εταιρείας «Κονόκο» στην επαρχία Ντέιρ εζ Ζορ στη Συρία, καθώς και στη βάση τους  στο Αμ Τανφ στη Συρία.


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες διακινούν λαθραία πετρέλαιο από τη Συρία σε άλλες χώρες, με τη συνοδεία αμερικανικών ιδιωτικών στρατιωτικών εταιρειών και ειδικών δυνάμεων.


dnes.dir.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr