Αλβανία: Απογραφή πληθυσμού - τι θα ισχύσει για εθνικότητα και θρησκεία



Νοέμβριος 2, 2019. 21:45

Τίρανα.

Η απογραφή του πληθυσμού και των κατοικιών στη χώρα θα ξεκινήσει το 2020. Η νέα απογραφή θα αρχίσει τον Οκτώβριο του επόμενου έτους και θα διαρκέσει δύο μήνες με κόστος περίπου 16 εκατ. Ευρώ.


Η διευθύντρια της Κοινωνικής Στατιστικής Μαϊλίντα Νεστούρι  δήλωσε στην Report TV ότι θα υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο συλλογής των δεδομένων και θα είναι πιο ποιοτικές.


«Ο τρόπος της απογραφής είναι ο ίδιος, αλλάζει ο τρόπος συλλογής δεδομένων. Το 2011, τα δεδομένα συλλέχθηκαν με γραπτό ερωτηματολόγιο, ενώ φέτος η INSTAT θα χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό έντυπο για τη συλλογή των στοιχείων πληθυσμού και στέγασης. Αυτός ο νέος τρόπος συλλογής δεδομένων θα προσφέρει καλύτερη ποιότητα συλλογής πληροφοριών», είπε η Νεστούρι.


Σύμφωνα με την ίδια τα βασικά στοιχεία θα παραμείνουν τα ίδια: η ηλικία, το φύλο, η πατρίδα, η ιθαγένεια, η συνήθης διαμονή, η οικογενειακή κατάσταση, θέματα απασχόλησης και η εκπαίδευση. Η απογραφή θα δώσει μια εικόνα του ιθαγενούς πληθυσμού στη χώρα.


 Η Εθνικότητα και  η Θρησκεία


Η διευθύντρια Κοινωνικής Στατιστικής τόνισε, επίσης, ότι ευαίσθητα ζητήματα όπως η εθνικότητα και η θρησκεία θα μπορούν να δηλωθούν, αλλά,  με το δικαίωμα στους πολίτες να μην απαντήσουν.


«Εκτός από τα δύο ερωτήματα στο ερωτηματολόγιο, που θεωρούμε ευαίσθητα ερωτήματα, τα οποία βασίζονται στην ελεύθερη και μη δεσμευτική δήλωση του ατόμου, τα οποία ερωτήματα είναι  η θρησκεία και η εθνικότητα. 

Αυτά τα δύο ερωτήματα βασίζονται στην ελεύθερη δήλωση του ατόμου και μόνο για αυτά τα δύο ερωτήματα έχουν τη δυνατότητα να μην απαντήσουν, ενώ όλες οι άλλες ερωτήσεις είναι υποχρεωτικές».


Η τελευταία απογραφή που έγινε το 2011, έδειξε ότι ο πληθυσμός της χώρας ήταν 2.821.977 άτομα, μειωμένος κατά 8% από την απογραφή του 2001.


shqiptarja.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr