Ουγγαρία- Τουρκία: Η ταύτιση δύο μογγολικών λαών



Νοέμβριος 13, 2019. 17:13

Χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά


Αν μη τι άλλο, η ταύτιση απόψεων Ερντογάν- Ορμπάν παρουσιάζει μια εικόνα δύναμης στην ΕΕ.
Οι πολιτικές τους όσον αφορά την Ευρώπη,  που είναι δημοφιλείς στο εσωτερικό, έχουν ως στόχο να προωθήσουν το δικό τους πρόγραμμα σε βάρος των Βρυξελλών.



Χαρακτηρίστηκαν ως δύο μπιζέλια στο ίδιο πιάτο- αυτή η εντύπωση που έδωσε  η συνάντηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν με τον πρόεδρο της Τουρκία Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την περασμένη εβδομάδα στη Βουδαπέστη.


Ο Ερντογάν συνάντησε τον Ορμπάν για δεύτερη φορά σε διάστημα λίγων εβδομάδων. Το δίδυμο ήταν μαζί στις 15 Οκτωβρίου κατά τη σύσκεψη του τουρκικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού.


Ο Ερντογάν και ο Ορμπάν, έχουν συγκριθεί από καιρό  με άλλους ως παραδείγματα λαϊκιστών ηγετών στην εξουσία, ενώ οι τουρκο-ουγγρικές σχέσεις είναι ολοένα και πιο αρμονικές σε επίπεδο ηγεσίας.


Ωστόσο, η συνάντηση της Βουδαπέστης που πραγματοποιήθηκε στις 7 Νοεμβρίου σηματοδότησε τη θερμότητα των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. 

Η επίσημη αφορμή για την επίσκεψη ήταν το 4ο Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας- Ουγγαρίας Υψηλού Επιπέδου Στρατηγικής, αλλά η βασική αιτία ήταν προφανώς να μεταφερθεί το μήνυμα της ‘δύναμής’ τους στην Ευρώπη και πέραν αυτής.


Το «Στρατηγικό Συμβούλιο Συνεργασίας Τουρκίας- Ουγγαρίας υψηλού επιπέδου» είναι ένας μηχανισμός που δημιουργήθηκε το 2013, όταν ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός. Το συμβούλιο παρέμεινε ουσιαστικά ενεργό μέχρι τώρα. Οι συναντήσεις διεξήχθησαν ανά διετία  και δεν επιτεύχθηκε τίποτε ‘στρατηγικό’.


Οι διμερείς σχέσεις  ήρθαν πιο κοντά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.


Ο Ορμπάν έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών Πέταρ Σιγιάρτο στην Άγκυρα λίγες εβδομάδες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, ενώ άλλες χώρες της ΕΕ δεν ήταν τόσο ενεργές όσο η Ουγγαρία, να πραγματοποιήσουν επισκέψεις αλληλεγγύης στον Ερντογάν.


Σε αντάλλαγμα η Τουρκία έχει αναδείξει την «πολιτιστική παρουσία» της στην Ουγγαρία:


Το Πολιτιστικό Κέντρο Γιουνούς Εμρέ είναι ένα από τα μεγαλύτερα και μακροβιότερα πολιτιστικά ινστιτούτα της Βουδαπέστης, με το πολυτελές ιστορικό του κτήριο, που αγοράστηκε από το τουρκικό κράτος, στις πιο διάσημες και ακριβές περιοχές της Βουδαπέστης, στη λεωφόρ Αντράσι.


Η Τουρκική Υπηρεσία Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA) χορηγεί το Κουρουλτάι (Kurultáj) από το 2016, μια σύναξη νομαδικών αγώνων που γιορτάζει τις ρίζες και τις παραδόσεις της Κεντρικής Ασίας.


Η Άγκυρα ασχολήθηκε με την αποκατάσταση του ιστορικού τύμβου Γκιούλ Μπαμπά, που χρονολογείται  από την οθωμανική κυριαρχία του 16ου αιώνα και ο τύμβος εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018 με την παρουσία του Ερντογάν.


 Αλλά, πριν από ένα μήνα, οι τουρκο-ουγγρικές σχέσεις ανανεώθηκαν με μια εντελώς νέα πνοή και έγιναν ‘στρατηγικές’ για πρώτη φορά.


Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα που αντέδρασε ανεπιφύλακτα και φωναχτά υπέρ της  στρατιωτικής εισβολής της Τουρκίας στη βόρεια Συρία που άρχισε στις 9 Οκτωβρίου.


Η Ουγγαρία, επίσης, έφθασε στο σημείο να επιβραδύνει τη διαδικασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για καταδίκη της στρατιωτικής εισβολής. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Σιγιάρτο έχει παγώσει εδώ και πολύ καιρό την έκδοση της καταγγελίας της ΕΕ.


Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ο Σιγιάρτο δεν συζήτησε το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία και πήγε στο Μπακού με τον Ορμπάν στη συνεδρίαση του τουρκικού συμβουλίου.


Σε αυτήν τη συνάντηση, ο Ορμπάν υιοθέτησε για άλλη μια φορά την «κοινή καταγωγή» των Ούγγρων και των Τούρκων και είπε ότι «είναι αξιοθαύμαστα τα επιτεύγματα  των τουρκικών χωρών, χαρακτηρίζοντας τους Ούγγρους έναν ανατολικό λαό που  αξίζει κάθε έπαινο».

Επίσης, ενδιαφέρον έχει πως η ρητορική του Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας και ώθηση των μεταναστών προς την Ευρώπη δεν έτυχε καμίας κριτικής από τον Ορμπάν.


Απεναντίας, ο Ορμπάν υποστήριξε την άποψη του Ερντογάν, δηλώνοντας ότι  «χωρίς την Τουρκία, δεν θα μπορούσε να σταματήσει η μετανάστευση στην Ευρώπη, για αυτό η Ουγγαρία είναι στρατηγικός εταίρος της Τουρκίας σε θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης»…


Στη συνάντηση του 2018 του «Συμβουλίου Συνεργασίας των Τουρκικών Ομιλούντων Κρατών» στο Τσολπόν Ατά της Κιργιζίας, , ο Ορμπάν επανέλαβε ότι «οι Ούγγροι βλέπουν τους εαυτούς τους ως τους τελευταίους απόγονους του Αττίλα Χαν και οι πολίτες της χώρας είναι υπερήφανοι για την προέλευσή τους από τους Χαν και τους Τούρκους και που  η γλώσσα τους σχετίζεται με τις τουρκικές γλώσσες».


Το Μάρτιο του 2019,  ο Ορμπάν μιλώντας σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το Ουγγρικό Ίδρυμα Τουράν, περιέγραψε την Ουγγαρία ως «χριστιανική τουρκική χώρα».


Ισχυρίστηκε ότι οι Ούγγροι είναι «Τούρκοι Κιπτσάκ», απόγονοι μιας τουρκικής φυλής που προέρχεται από την Κεντρική Ασία και ότι ο Αττίλας Χαν είναι ο κοινός πρόγονος των Τούρκων και των Ούγγρων, για αυτό η Ουγγαρία είναι μια «χριστιανική τουρκική χώρα».




Άρθρο της Σεζίν Ονέι στην «Ντουβάρ»

«Moskovskiy komsomolets»
--

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr