Σκοπιανοί και Βούλγαροι ιστορικοί δεν μπορούν να συμφωνήσουν



Νοέμβριος 29, 2019. 19:06


Διαφωνίες αρκετές προέκυψαν από τη συνάντηση της Μικτής Επιτροπής για τα Ιστορικά και Εκπαιδευτικά Θέματα της Βόρειας Μακεδονίας και της  Βουλγαρίας, που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στη Σόφια, όπως σημειώνει σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.



Έγινε προσπάθεια να βρεθεί μια κοινή λύση  για την ιστορική σημασία του χαρακτήρα και της πράξης του Γκότσε Ντέλτσεφ, ώστε να αποδίδεται από κοινού φόρος τιμής, αλλά σύμφωνα με τους δύο συμπροέδρους Ανγκέλ Ντιμιτρόφ και Ντράγκι Γκιορκίεφ, απέχουν πολύ από μια συμφωνία.


Ο …Μεσαίωνας


Ωστόσο, προέκυψε και ένα άλλο πρόβλημα στη συνάντηση της Σόφιας- δεν υπάρχει συμφωνία για Ιστορία του Μεσαίωνα στα σχολικά βιβλία.


«Η διαφορά έγκειται στο γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή ιστορία και δεν βλέπω πως μπορούμε να συμφωνήσουμε στα σχολικά βιβλία ιστορίας και στις δύο χώρες. Η μεγάλη διαφωνία με τους συναδέλφους μας για την περίοδο του Μεσαίωνα είναι ότι τον 9ο αιώνα, όταν το μεγαλύτερο μέρος της γεωγραφικής επικράτειας της νυν  Βόρειας Μακεδονίας είχε γίνει αναπόσπαστο τμήμα της βουλγαρικής επικράτειας, δημιουργήθηκε η βουλγαρική υπηκοότητα και συνεχίστηκε για δύο αιώνες. Οι συνάδελφοί μας δεν θέλουν να το αποδεχθούν», δήλωσε από τη βουλγαρική πλευρά ο Ντιμιτρόφ σε κοινή εμφάνισή του με τον Σκοπιανό ιστορικό Γκιοργκίεφ στη Βουλγαρική Εθνική Τηλεόραση.


Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν μια κοινή ιστορία κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κυριαρχίας.
Ωστόσο, ο Γκιοργκίεφ,  δήλωσε ότι για την περίοδο του Μεσαίωνα υπάρχουν διαφορές στην αντίληψη ορισμένων διαδικασιών και «δεν μπορεί να δει που είναι αυτή η κοινή ιστορία».


 «Με ποια έννοια είναι αυτή η κοινή ιστορία με τους σύγχρονους ανθρώπους. Κατά τη διάρκεια των Οθωμανών έχουμε μια κοινή ιστορία, είμαστε στα ίδια εδάφη. Επίσης, η πλευρά των Σκοπίων δεν αρνείται την ύπαρξη του βουλγαρικού κράτους, ούτε το σχηματισμό βουλγαρικής υπηκοότητας, αλλά ο σχηματισμός του βουλγαρικού λαού από 9ο αιώνα φθάνει μέχρι το 1944», είπε ο Γκιοργκίεφ.


Πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες έχουν μια κοινή ιστορία κατά τη διάρκεια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Όταν ρωτήθηκε εάν ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος ή Σλαβομακεδόνας,  ο καθηγητής ιστορίας Γκιοργκίεφ είπε ότι αυτό είναι ‘ένα ευαίσθητο θέμα, αλλά είναι επίσης, δυσάρεστο να απαντήσει εάν ήταν Βούλγαρος ή (Σλαβο)μακεδόνας.


Δεν είναι δουλειά της Επιτροπής να αναφερθεί σε αυτό. Συζητάμε. Αλλά, (βλέπω ότι) η Επιτροπή αυτή θα συνεχίσει να επιμένει για να αποφανθούμε εάν ο Γκότσε Ντέλτσεφ ήταν Βούλγαρος ή (Σλαβο)μακεδόνας, αλλά δεν θα υπάρξει λύση. Εκείνη την εποχή όλα ήταν χαοτικά», ανέφερε ο Γκιοργκίεφ.


Αλλά, ο συνάδελφός του διαφώνησε.


«Φυσικά και πρέπει να πούμε τι ήταν αυτός ο άνθρωπος για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε με ακρίβεια του έργο του. Εμείς δεν πρέπει να πούμε τι ήταν. Το είχε πει μόνος του, η οικογένειά του, οι σύντροφοί του, οι συναγωνιστές, ο λαός…» είπε ο Ντιμιτρόφ.


 Η εκτίμηση είναι ότι το έργο της Επιτροπής δεν είναι το επιθυμητό και ο Βούλγαρος συμπρόεδρος, Ντιμιτρόφ, κατηγόρησε τους ιστορικούς των Σκοπίων ότι δεν επιθυμούν να εργαστούν πιο εντατικά.


«Πρέπει να επιτευχθεί λύση μέχρι το τέλος του έτους. Πρότεινα άλλη μια συνάντηση μέχρι τότε. Διαφορετικά, θα δώσουμε το μήνυμα ότι η Επιτροπή δεν εκπληρώνει αυτό που συμφώνησαν οι δύο κυβερνήσεις. Πρέπει  να επιτύχουμε αποτελέσματα που να συνάδουν με την ιδέα της κοινής ιστορικής συμφωνίας. Ας καθαρίσουμε την ερμηνεία του παρελθόντος από τα αρνητικά που επηρεάζουν και τις δύο κοινωνίες», είπε ο Ντιμιτρόφ στο βουλγαρικό κανάλι.



mkd.mk, bnt.bg,



--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr