Η σχεδιαζόμενη οικοδόμηση πόλεων στη βόρεια Συρία – εισιτήριο σωτηρίας του Ερντογάν



Νοέμβριος 4, 2019. 08:05

Η στρατιωτική εισβολή που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα από την Τουρκία εναντίον των κουρδικών αυτονομιστικών ομάδων στη βόρεια Συρία αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια προσπάθεια να ξεπεραστούν οι οικονομικές δυσκολίες και τα πολιτικά προβλήματα στη χώρα, γράφει ο ερευνητής του Πανεπιστημίου του Σαιντ Άντριους της Σκωτίας, Τζελάλ Τζαχίτ Αγκάρ.


Σύμφωνα με τον επιστήμονα, η τουρκική εισβολή δικαιολογείται στο πλαίσιο των μακροχρόνιων συγκρούσεων μεταξύ της Τουρκίας και των αποσχιστικών κουρδικών ενώσεων που επιδιώκουν αυτονομία, αλλά αγνοούνται τα στοιχεία που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προτίθεται να χρησιμοποιήσει για να ξεπεράσει τη υπάρχουσα οικονομική κρίση.


Οι οικονομολόγοι λένε ότι η νομισματική κρίση που ξέσπασε τον Αύγουστο του 2018, ξύπνησε μακροχρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, τα οποία μέχρι το τέλος του έτους, έχουν οδηγήσει  σε πτώση της τουρκικής λίρας σχεδόν 30% έναντι του δολαρίου, από την οποία η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανακάμψει πλήρως, επισημαίνει ο συντάκτης σε άρθρο του στην thecanary.co


 Ο κλάδος των κατασκευών στην Τουρκία υπέστη τη μέγιστη πτώση, που ήταν η κινητήρια δύναμη ανάπτυξης εδώ και πολλά χρόνια, στις καλύτερες στιγμές του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης -AKParti.


Το σχέδιο που ανακοινώθηκε από τον Ερντογάν για την κατασκευή νέων πόλεων για την επανεγκατάσταση των Σύριων προσφύγων σε αυτό που αποκαλεί 'ασφαλή ζώνη' στην κατεχόμενη περιοχή της βόρειας Συρίας, θα βοηθήσει τις κατασκευαστικές εταιρείες να εισέλθουν στην αγορά.


Συγχρόνως θα βοηθήσει στην κυριαρχία του AKParti που παρουσιάζει μια συνεχόμενη πτωτική τάση στην τουρκική κοινωνία.


Στην πραγματικότητα δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι μετοχές των τουρκικών κατασκευαστικών εταιρειών σκιαγράφησαν την τάση να αναπτυχθούν για δύο συνεχείς ημέρες εν αναμονή της αναγκαίας οικοδομικής έκρηξης που ο Ερντογάν περιμένει εδώ και πολύ καιρό.




               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr