Η Αστυνομία Συνόρων της Βουλγαρίας απέκτησε συσκευές ανίχνευσης πυρηνικών υλικών



Νοέμβριος 26, 2019. 19:05

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παραδώσει στη βουλγαρική Αστυνομία Συνόρων, έξι νέες συσκευές ανίχνευσης ισοτόπων ραδιενεργών ουσιών.


«Η ασφάλεια των συνόρων αποτελεί σταθερή προτεραιότητα για τη βουλγαρική κυβέρνηση, ειδικά στο πλαίσιο των σημερινών προκλήσεων».


 Αυτό επισημάνθηκε από τον Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών, Ιβάιλο Ιβανόφ με την ευκαιρία της 10ης επετείου από την υλοποίηση του προγράμματος Δεύτερης Γραμμής Άμυνας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ στη Βουλγαρία.


«Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, την καθιστά ευάλωτη όσον αφορά τις προσπάθειες χρησιμοποίησης της επικράτειά μας ως ζώνη διέλευσης πυρηνικών και ραδιενεργών ουσιών και υλικών. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Υπουργείο Εσωτερικών εκτιμά ιδιαίτερα τη συνεργασία με το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, χάρη στην οποία η συνοριακή αστυνομία μας έλαβε τεχνική βοήθεια ύψους άνω των 50 εκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης Ιβάιλο Ιβανοφ, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Βουλγαρίας.


«Μόλις πέρυσι, ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από την Αστυνομία Συνόρων για την πρόληψη περισσότερων από 28 περιπτώσεων ενδεχόμενου λαθρεμπορίου πυρηνικών και ραδιενεργών υλικών», δήλωσε ο Τζάστιν Φρίντμαν, σύμβουλος της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Σόφια.


Σημείωσε ότι το πρόγραμμα είναι μικρό, αλλά πολύ σημαντικό για τη διμερή στρατηγική μακροπρόθεσμη εταιρική σχέση.


Η παραλαβή των νέων συσκευών έγινε σε ειδική τελετή, όπου επισημάνθηκε μια περίπτωση μεταφοράς ραδιενεργού υλικού στο σημείο ελέγχου του Μπουργκάς, όταν ανιχνεύθηκε πηγή ιονίζουσας ακτινοβολίας από ένα φορτηγό στο λιμάνι, που ήταν 2.500 φορές υψηλότερη από τις τιμές βάσης.


dnes.dir.bg



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr