Η Ρωσία επικροτεί το βέτο του Μακρόν σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία



Νοέμβριος 18, 2019. 16:21

Ο Ρώσος πρέσβης στην ΕΕ επικροτεί την αντίθεση του Εμανουέλ Μακρόν στη διεύρυνση, μια ένδειξη  για το πως το Κρεμλίνο εκμεταλλεύεται την «καταστροφική διπλωματία» του Γάλλου προέδρου, για να τονίσει τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.



Αυτό αναφέρει το βουλγαρικό πρακτορείο Bgnes,  επικαλούμενο δημοσίευμα  των «Financial Times». 
Ο Βλαντίμιρ Τσιζόφ, βετεράνος πρέσβης του Κρεμλίνου στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι ο Μακρόν «έχει λόγο» να πει πως η ΕΕ πρέπει να αντιμετωπίσει πρώτα τις εντάσεις μεταξύ των μελών, προτού προχωρήσει σε ενταξιακές συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.


Τα σχόλια του Μακρόν σχετικά με ζητήματα που κυμαίνονται από τη διεύρυνση της ΕΕ μέχρι τον «εγκεφαλικό θάνατο» του ΝΑΤΟ, προκάλεσαν έντονη κριτική από ορισμένους συμμάχους γιατί παρουσιάζεται η Ευρώπη ως αδύναμη, ενώ άλλοι σχολιαστές τα έχουν επαινέσει ως σημείο προσοχής για την αντιμετώπιση σημαντικών προβλημάτων.


«Ο πρόεδρος Μακρόν έχει λόγο να πει ότι η ΕΕ πρέπει πρώτα να ασχοληθεί με τα εσωτερικά της θέματα πριν από όποια διεύρυνση», λέει στη συνέντευξή του ο Τσιζόφ, ο οποίος έχει λάβει τη θέση αυτή από το 2005, δηλαδή, «θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί ότι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία είναι έτοιμες για ένταξη- παρόλο το σεβασμό προς τις δύο χώρες».


Η Ρωσία, σημειώνει το δημοσίευμα, είναι μία από τις πολλές ανταγωνίστριες δυνάμεις που αγωνίζονται για εξουσία στη Βόρεια Μακεδονία, στην Αλβανία και σε άλλα τέσσερα κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία περιβάλλονται από χώρες μέλη της ΕΕ και επιδιώκουν να ενταχθούν στο ευρωπαϊκό μπλοκ.


Η Γαλλία ήταν η μόνη που αντιτάχθηκε στην έναρξη των συνομιλιών ένταξης με τα Σκόπια τον περασμένο μήνα και προσχώρησαν οι Κάτω Χώρες και η Δανία, εμποδίζοντας και την Αλβανία.


BGNES


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr