Η Σερβία αναγκάζει τα γειτονικά κράτη σε κούρσα εξοπλισμών



Νοέμβριος 15, 2019. 17:13

Πρίστινα.

Την Κυριακή, οι Τσέχοι γιορτάζουν την 30η επέτειο από την επανάσταση που ανέτρεψε το κομμουνιστικό καθεστώς στην Κεντρική Ευρώπη.


Μετά από τρεις δεκαετίες, η Μόσχα προσπαθεί να ανακτήσει την επιρροή της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια.



Το “Front Line” μέσω μιας ανάλυσης υπογραμμίζει τα οφέλη που είχαν οι διάφορες χώρες από την ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος στην Ευρώπη και τον αγώνα της Ρωσίας στην επιστροφή της επιρροής της.


Όσον αφορά την όπλιση της Σερβίας από τη Ρωσία, ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Ενβέρ Χασάνι,  λέει ότι περισσότερο φόβος και εκβιασμός προς την Ευρώπη.


«Με αυτό η Σερβία δηλώνει δύο πράγματα: 

Πρώτον, δεν ενοχλείται εάν δεν εισέλθει στην ΕΕ 
και δεύτερον, ότι το Κοσσυφοπέδιο για αυτήν δεν έχει χαθεί ακόμη. Αυτό το σκεπτικό, ωστόσο,  δεν είναι εντελώς μη πραγματικό, αφού ορισμένες χώρες του ΝΑΤΟ δεν έχουν αναγνωρίσει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία», ανέφερε.


Ενώ ο Φλόριαν Κεχαγιά του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας του Κοσσυφοπεδίου εκτιμά ότι ο εξοπλισμός της Σερβίας από τη Ρωσία αποτελεί άμεση απειλή για το Κοσσυφοπέδιο και την περιοχή.


«Ενεργοποιεί το λεγόμενο «δίλημμα ασφαλείας», όπου τα κράτη αρχίζουν να υποβάλλονται αναγκαστικά σε κούρσα εξοπλισμών. Και αυτό χωρίς να εντοπίζεται οποιαδήποτε άμεση στρατιωτική απειλή», λέει ο Κεχαγιά.


Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάπτυξη πυραύλων μεγάλης εμβέλειας στη Σερβία θα ανατρέψει την ισορροπία δυνάμεων και θα αναγκάσει τα μέλη του ΝΑΤΟ στην περιοχή να κινηθούν με τον ίδιο ρυθμό.


Ο Κεχαγιά πρόσθεσε ότι η σημερινή, και, όπως λέει, αλλά όποια μελλοντική ηγεσία της Σερβίας δεν θα προβεί σε πιθανές δράσεις στρατιωτικής μορφής αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν σποραδικές προκλήσεις με μεγάλα αποτελέσματα από πλευράς ασφάλειας.


Gazeta KNN- Kosova


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr