Αθήνα :Ο Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία




Νοέμβριος  13, 2019. 20:18

Αθήνα/Τίρανα

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε την Τετάρτη στην Αθήνα με εκπροσώπους της Δημοκρατικής Ένωσης της Ελληνικής Μειονότητας- Ομόνοια και το Κόμμα Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο στηρίζει την ελληνική μειονότητα στην Αλβανία, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.



 Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ομόνοιας, Βασίλης Κάγιος και ο επικεφαλής του Κόμματος Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων -ΚΕΑΔ, Βαγγέλης Ντούλες καθώς και ο πρόεδρος της Ομόνοιας στη Χιμάρα, Φρέντι Μπελέρης, σημειώνει η αλβανική «Shqiptarja» με πληροφορίες από το ANA.


Το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού


Στη διάρκεια της συνάντησης οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας παρουσίασαν τις κύριες προκλήσεις και προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Αλβανία, υπογραμμίζοντας ότι το βασικό ζήτημα είναι η ικανότητά τους να ασκούν ελεύθερα το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, τόσο στο πλαίσιο της νομοθεσίας στην Αλβανία για την προστασία των μειονοτήτων, το οποίο έπρεπε να έχει ήδη υιοθετηθεί,  και όσον στην απογραφή του πληθυσμού που προβλέπεται να διεξαχθεί στην Αλβανία το προσεχές έτος.



Η ιδιοκτησία, η εκπαίδευση και η ελληνική γλώσσα



Τόνισαν επίσης, ότι ήταν σημαντικό να επιλυθεί το ζήτημα της ιδιοκτησίας, το οποίο επηρεάζει άμεσα την ικανότητα των μελών της μειονότητας να επιβιώσουν στην πατρίδα τους.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, άλλα θέματα που συζητήθηκαν στη συνάντηση αφορούν την εκπαίδευση και τη χρήση της ελληνικής γλώσσας, τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά θέματα που σχετίζονται με τους Έλληνες στην Αλβανία και την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών από την ελληνική κοινότητα που θέλουν να ξεκινήσουν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Αλβανία.


Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να επισκεφθεί τη μειονότητα



Οι εκπρόσωποι της ελληνικής μειονότητας, ευχαρίστησαν την ελληνική κυβέρνηση για την υποστήριξη της προς τη μειονότητα και τις οργανώσεις που εκπροσωπούν, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί περιοχές που κατοικεί η ελληνική μειονότητα, κάτι που υποσχέθηκε να γίνει σύντομα ο Μητσοτάκης.


Από την πλευρά του, ο Μητσοτάκης τους διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα είναι δίπλα τους, υπογραμμίζοντας ότι η πρόοδος και η ευημερία της ελληνικής  μειονότητας είναι κορυφαία προτεραιότητα και έχει κορυφαία θέση στην ημερήσια ατζέντα όσον αφορά τις σχέσεις και το διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.


Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί  μέρος των δεσμεύσεων της Αλβανίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της προοπτικής.


Ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα, όπου συμφώνησαν για συγκεκριμένα βήματα, αρχίζοντας από ζητήματα που αφορούν την ελληνική μειονότητα και με την προοπτική να ολοκληρώσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα στις διμερείς ελληνο-αλβανικές σχέσεις.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr