Αλβανοί ιστορικοί συζητούν και διαφωνούν για τον ρόλο των Αλβανών στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο



Νοέμβριος 5, 2019. 21:16

«Οι Αλβανοί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο». 
Αυτό είναι το θέμα  που συγκέντρωσε ιστορικούς και μελετητές στο τριήμερο συνέδριο στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο για να συζητήσουν τη θέση τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.



Οι ιστορικοί επιμένουν στον Εθνικό Απελευθερωτικό Πόλεμο που πρέπει να επισημανθεί σε αυτήν την 75η επέτειο της απελευθέρωσης της χώρας.


Η γνωστή ιστορικός Άννα Λαλάι, χαρακτηρίζει τον Εθνικό Απελευθερωτικό Πόλεμο ως το σημαντικότερο γεγονός από τη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της χώρας, ενώ διαφώνησε με τα 100 πορτρέτα των «Ηρώων του Λαού» που αναρτήθηκαν σήμερα στη λεωφόρο των Τιράνων «Μάρτυρες του Έθνους».


«Όσον αφορά τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στη Λεωφόρο, νομίζω ότι είναι και αυτό μια καμπάνια που αξίζει να θυμηθούμε αυτές τις προσωπικότητες. Είναι οι ήρωες τους Εθνικού Απελευθερωτικού Πολέμου κατά του Φασισμού. Αλλά, περιλαμβάνονται και μορφές, μία ή δύο,  που δεν αξίζουν την προβολή τους. Χρειάζεται περισσότερη προσοχή στα ονόματα αυτά γιατί μπορεί να ριζοσπαστικοποιήσουν την κατάσταση και ενδέχεται να προκληθούν αντιδράσεις», λέει η ιστορικός.


Επίσης, ο ιστορικός Μαριγκλέν Κασμί δήλωσε ότι σημαντικό να τιμώνται οι ήρωες , αλλά στη Λεωφόρο έχουν εκτεθεί εικόνες ατόμων που δεν έχουν δώσει τη ζωή τους για την απελευθέρωση της χώρας, αποφεύγοντας να αναφερθεί στη δράση τους.


Σύμφωνα με τον ιστορικό, η παρουσίαση προσώπων στη Λεωφόρο χωρίς να έχουν συνδράμει στην απελευθέρωση αποτελεί πρόκληση σε σχέση με το μεγάλο ιστορικό γεγονός.


Το συνέδριο που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Αλβανικών Σπουδών και το Ινστιτούτο Ιστορίας θα συνεχισθεί στις 6 και 7 Νοεμβρίου.


shqiptarja.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr