Διάσκεψη στο αλβανικό ΥΠΕΞ:«Τα αλβανικά συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια»



Νοέμβριος 25, 2019. 21:15

Τίρανα.

Υπό την αιγίδα του αλβανικού υπουργείο Εξωτερικών και με προσωπική πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού, Γκεντ Τσακάι, πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα κοινή συνδιάσκεψη Αλβανών πολιτικών αντιπροσώπων της περιοχής, με θέμα « Ο ρόλος της Αλβανίας στην προώθηση των εθνικών συμφερόντων της Αλβανίας στα Δυτικά Βαλκάνια».



Η διάσκεψη που σχεδιάστηκε ως πολιτικό εργαστήριο, συγκέντρωσε όλους τους κορυφαίους Αλβανούς πολιτικούς εκπροσώπους της περιοχής όπως τον υπουργό Εξωτερικών του Κοσόβου, Μπεχγκιέτ Πατσόλι, τον αντιπρόεδρο του Κοινοβουλίου του Μαυροβουνίου, Γκενς Νιμανμπέγκου, τον δήμαρχο του Πρέσεβο, Σκιπιρίμ Αρίφι και πολλούς άλλους.


Ο κύριος σκοπός του συνεδρίου ήταν να δημιουργηθούν κοινές πλατφόρμες δράσης και να συντονιστούν οι πολιτικές θέσεις στην υπηρεσία της επιβεβαίωσης των εθνικών δικαιωμάτων, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται.


«Ο ρόλος των Αλβανών είναι απαραίτητος για την υποστήριξη των ευρωατλαντικών διαδικασιών στα  Δυτικά Βαλκάνια. 

Ωστόσο, η διαδικασία της ευρωατλαντικής ενσωμάτωσης δεν αντικαθιστά την ανάγκη εμβάθυνσης της εθνικής συνεργασίας», ανέφερε ο Τσακάι.


Υπογράμμισε ειδικότερα τη σημασία του πλήρους συντονισμού της εξωτερικής πολιτικής της Αλβανίας με το Κοσσυφοπέδιο.


Σύμφωνα με τον Τσακάι, η εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των Αλβανών αποτελεί τόσο εθνικό, όσο και ιστορικό καθήκον, καθώς ενέχει πολιτικό και στρατηγικό ενδιαφέρον.


Οι Αλβανοί πολιτικοί εκπρόσωποι της περιοχής χαιρέτισαν και επαίνεσαν την πρωτοβουλία του επικεφαλής της αλβανικής διπλωματίας που τους συγκέντρωσε σε ένα κοινό τραπέζι.


konica.al
-

               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr