Σεργκέι Λαβρόφ: Οι Κούρδοι άλλαξαν στάση μόλις οι Αμερικανοί επέστρεψαν στη βόρεια Συρία



Νοέμβριος 26, 2019. 20:12


Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι Κούρδοι της Συρίας έχασαν τον ενθουσιασμό τους για συνεργασία- στο πλαίσιο του Ρωσο-Τουρκικού Μνημονίου, για κοινές ενέργειες στην επίλυση της κατάστασης στη Συρία, αμέσως μετά την επιστροφή των στρατευμάτων των Ηνωμένων Πολιτειών στα βόρεια της χώρας, σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.



«Θα συμβούλευα την κουρδική πολιτική ηγεσία να ακολουθήσει το λόγο της. Γιατί μετά αμέσως τη σύναψη αυτού του μνημονίου στις 22 Οκτωβρίου, εξασφαλίσαμε τη συγκατάθεση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, για την εφαρμογή του  και τη συναίνεση της κουρδικής ηγεσίας, η οποία διαβεβαίωσε με σθένος ότι θα συνεργασθεί.

 Λίγες ημέρες μετά, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες άλλαξαν τη στάση τους και είπαν ότι όταν έφυγαν από τη Συρία, είχαν ξεχάσει ότι ήταν απαραίτητο να  προστατεύσουν τις πετρελαιοπηγές, για να μην τις καταλάβει η κυβέρνηση, η ηγεσία των Κούρδων έχασε αμέσως τον ενθουσιασμό της για συνεργασία στην εφαρμογή της συμφωνίας του Σότσι και άρχισε πάλι να στηρίζεται στην αμερικανική υποστήριξη», είπε ο Λαβρόφ στο πρακτορείο Tass.


Σύμφωνα με τον υπουργό, οι Κούρδοι πρέπει να κατανοήσουν ότι τα δικαιώματά τους μπορούν να διασφαλιστούν αποκλειστικά στο πλαίσιο και εντός της εδαφικής ακεραιότητας και κυριαρχίας της Συρίας.


«Για το σκοπό αυτόν πρέπει να ξεκινήσουν έναν πραγματικό και πλήρη διάλογο με τη κυβέρνηση της Συρίας. Όταν οι Αμερικανοί ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Συρία, εξέφρασαν αμέσως την ετοιμότητα τους για έναν τέτοιο διάλογο και, στη συνέχεια, γύρισαν πάλι σε ανελαστικές θέσεις», τόνισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.


«Θα ήθελα να συμβουλεύσω τους Κούρδους να είναι συνεπείς και να μην προσπαθούν να συμμετάσχουν σε μάλλον αμφίβολες συμμαχίες».


Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, πυρήνας των οποίων είναι οι Κούρδοι,  κατηγορούν την Τουρκία ότι σκοπεύει να παραβιάσει τους όρους του μνημονίου του Σότσι της 22ας Οκτωβρίου, ο υπουργός είπε: «Δεν έχουμε πληροφορίες που να δείχνουν ότι η Τουρκία θα τους παραβιάσει».



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr