Η Κοιλάδα του Πρέσεβο ζητά ενοποίηση με το Κοσσυφοπέδιο



Νοέμβριος 25, 2019. 20:51

Οι Αλβανοί στην Κοιλάδα του Πρέσεβο, απαιτούν την υλοποίηση του δημοψηφίσματος της 22ας Μαρτίου 1992 σύμφωνα με το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών της νότιας Σερβίας, είπαν 'ναι' στην ένωση με το Κοσσυφοπέδιο.




Ο Ραγκμί Μουσταφά, πρόεδρος του Αλβανικού Δημοκρατικού Κόμματος στην Κοιλάδα και πρώην δήμαρχος του Πρέσεβο, δήλωσε στην RTV Ora ότι θα υποβάλει αυτό το αίτημα σε όλους τους πολιτικούς που θα είναι παρόντες αύριο στη συνεδρίαση που διοργανώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Γκεντ Τσακάι με θέμα «Ο ρόλος της Αλβανίας στην προώθηση των συμφερόντων των Αλβανών στα Δυτικά Βαλκάνια»


«Αύριο θα ζητήσω από όλους, όσοι θα είναι παρόντες στην πολιτική συνάντηση,  να υποστηρίξουν την πρωτοβουλία, το διεθνές δικαίωμα των Αλβανών της Κοιλάδας του Πρέσεβο να ενταχθούν στο Κοσσυφοπέδιο.


Τον τελευταίο καιρό υπήρξαν αρκετές απογοητεύσεις από την πολιτική της Πρίστινα, απέφευγε το αίτημα των Αλβανών, ίσως γιατί η Σερβία θα ζητούσε κάτι από το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε.


Ο Μουσταφά ανέφερε ότι τα δικαιώματα τα οποία έχουν οι Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο βάσει διεθνών εγγυήσεων, πρέπει να δοθούν και στους Αλβανούς στην Κοιλάδα του Πρέσεβο.


 Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τον Μάρτιο του 1992 στο δημοψήφισμα που έγινε στις τρεις πόλεις της Κοιλάδας, Πρέσεβο, Μέντβεντζα και Μπουγιάνοβατς αποφασίστηκε η ένταξη στο Κοσσυφοπέδιο.


 «Μέχρι το 1957 η Κοιλάδα, ήταν  εδαφικό τμήμα του Κοσσυφοπεδίου, έως ότου παρενέβη η σερβική ηγεσία με στόχο τον διαχωρισμό των Αλβανών», κατέληξε.


balkanweb.com


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr