Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2019

Δένδιας: Δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ονόματος της Βόρειας ΜακεδονίαςΝοέμβριος 7, 2019. 20:57

Σκόπια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δημιούργησε ένα πολιτικό κενό τόσο στη Βόρεια Μακεδονία όσο και στην Αλβανία, τις έχει αφήσει στο «περίμενε», το «περίμενε» δεν είναι πολιτική, το «περίμενε» δεν είναι καν θέση», λέει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στο ελληνικό ραδιόφωνο ‘Θέμα FM’ και προσθέτει ότι από αυτήν την άποψη θέλει να ενημερώσει, ενόψει της αυριανής συνάντησης,   τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και τον υπουργό Νίκολα Ντιμίτροφ, γράφει το σλαβικό δημοσίευμα των Σκοπίων.Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Ελλάδα μιλάει τόσο με την Ιταλία όσο και με την Γερμανία, διότι η προοπτική της ΕΕ για τις χώρες της περιοχής αποτελεί άμεσο ζήτημα για την Αθήνα, αλλά επισημαίνει ότι απαιτείται προσοχή.


«Είμαστε πολύ προσεκτικοί επειδή δεν θέλουμε αποτυχίες. Ξέρεις, για να βάλεις ένα θέμα σε ένα συμβούλιο, το βάζεις όποια στιγμή θέλεις, δεν σε εμποδίζει κανείς να το βάλεις, το ερώτημα είναι τι θα γίνει, γιατί αν τα όχι είναι αλλεπάλληλα, αυτό δεν σε επαναφέρει στο σημείο έναρξης της συζήτησης, σε επαναφέρει σε ένα πολύ προηγούμενο και πολύ χειρότερο σημείο. Άρα, λοιπόν εγώ θέλω να κουβεντιάσω και με τους δύο, να δω τι βλέπουν τι κάνουν» είπε ο Δένδιας σχετικά με την αυριανή συνάντηση με τον Ζάεφ και Ντιμίτροφ.


Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρει ότι η ορθή εφαρμογή είναι απαραίτητη, εξηγώντας ότι κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να σκεφθεί από την άποψη του διεθνούς δικαίου να μιλήσει για την ακυρότητα της Συμφωνίας, προσθέτοντας ότι κάθε χώρα έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον, έχει συνέχεια και πρέπει να σέβεται τις συμφωνίες.


Ο Δένδιας ανέφερε την αλλαγή της κυβέρνησης  στην Ελλάδα ως παράδειγμα, ότι ενώ άλλαξε η κυβέρνηση και η σημερινή δεν είχε «απολύτως καμία ταύτιση με τη θέση της προηγούμενης  κυβέρνησης στη Συμφωνία»,  εντούτοις τη σέβεται.


Παράλληλα εξήγησε ότι δεν  υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του ονόματος από το Βόρεια Μακεδονία στο Μακεδονία.


«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη, δεν υπάρχει απολύτως καμία δυνατότητα να μιλάμε για αλλαγή της ονομασίας της Βόρειας Μακεδονίας. Οτιδήποτε  άλλο ισχυριστεί κάποιος από τη γειτονική χώρα, νομίζω είναι εκ του πονηρού και ούτε ως βάση συζήτησης, πόσο μάλλον να χρειάζεται αντίκρουση», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.


mkd.mk


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr