Βουλγαρία: Ξεφύτρωσαν «αρχαίοι Μακεδόνες» στο Πιρίν





Νοέμβριος 19, 2019. 18:30

Σόφια.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ σε επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα αναφέρει ότι γίνονται προσπάθειες για τη δημιουργία μακεδονικής μειονότητας στη Βουλγαρία.



Η επικίνδυνη δραστηριότητα- σύμφωνα με το δημοσίευμα- εξελίσσεται από δύο ΜΚΟ που είναι εγγεγραμμένες στο Μπλαγκόεβγκραντ, οι οποίες στο καταστατικό τους έχουν σκοπούς και στόχους παρόμοιους με το απαγορευμένο «ΟΜΟ- Ίλιντεν- Πιρίν» στη χώρα.


Μεταξύ των ιδρυτών της μίας ένωσης, υπάρχουν ονόματα από την ηγεσία της αναφερόμενης αντισυνταγματικής οργάνωσης, αναφέρει το βουλγαρικό VMRO.


Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός  και αρμόδιος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια ζήτησε από τον εισαγγελέα  Σωτήρ Τσατσάροφ να αναστείλει την εγγραφή των δύο ενώσεων που φέρουν τις ονομασίες Ένωση της Κοινωνίας των Πολιτών για την Προστασία των Θεμελιωδών Ατομικών Δικαιωμάτων και Ένωση Αρχαίων Μακεδόνων.


Ο Καρακατσάνοφ επικαλείται  τις διατάξεις του άρθρου 13 του νόμου για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.


Οι ΜΚΟ έχουν εγγραφεί στο Μπλαγκόεβγκραντ από τις αρχές Αυγούστου. Ως κίνητρα για την ίδρυση τους, οι ιδρυτές δήλωσαν ότι θα πραγματοποιούν δραστηριότητες υποστήριξης προς διάφορες κατευθύνσεις για την «μακεδονική μειονότητα» στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας. Και οι δύο ενώσεις είναι εγγεγραμμένες για ιδιωτικές δραστηριότητες.


Ο Καρακατσάνοφ αναφέρει ξεχωριστά τους λόγους για τους δύο συλλόγους, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι η επικίνδυνη ομοιότητα με τη δραστηριότητα του «ΟΜΟ- Ίλιντε-Πιρίν» πριν από χρόνια. 

Δηλαδή,  επικίνδυνες προπαγανδιστικές δραστηριότητες που αποσκοπούν το διαχωρισμό του λαού και την ανάδειξη μειονοτήτων, δραστηριότητες που είναι αντίθετες με το Σύνταγμα της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας.


Ο Βούλγαρος υπουργός σημειώνει μεταξύ των άλλων στην επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα αναφερόμενος στην πρώτη οργάνωση:  

Το καταστατικό τους περιέχει ισχυρισμούς για την ύπαρξη ‘μακεδονικής μειονότητας’ των οποίων τα δικαιώματα παραβιάζονται και υπόκεινται σε προστασία από την ένωση.


Σύμφωνα με το καταστατικό η Ένωση της Κοινωνίας των Πολιτών για την Προστασία των Θεμελιωδών Ατομικών Δικαιωμάτων θα δραστηριοποιείται: 

«Στην προστασία των δικαιωμάτων των Μακεδόνων, στη διοργάνωση διαλέξεων και εκθέσεων για το παρελθόν του μακεδονικού λαού, τους εθνικούς αγώνες των Μακεδόνων και στη διοργάνωση εθνικών εκδηλώσεων των Μακεδόνων σε ιστορικές ημερομηνίες και γεγονότα της Μακεδονίας».


Σχετικά με την Ένωση των Αρχαίων Μακεδόνων


Η Ένωση των Αρχαίων Μακεδόνων καταγράφηκε στην Εισαγγελία αμέσως μετά την εγγραφή της προηγούμενης ένωσης. Το καταστατικό της οργάνωσης αυτής αναφέρει:


Στόχος είναι η μελέτη της ιστορίας και του πολιτισμού του μακεδονικού λαού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Θα υποστηρίζει πλήρως όλα τα έργα στον τομέα της πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας όλων των επιστημονικών δραστηριοτήτων στον τομέα της Αρχαίας Μακεδονικής Ιστορίας και Πολιτισμού.


Η προώθηση των στόχων θα γίνεται μέσω περιοδικών, ενημερωτικών φυλλαδίων, αφισών, υλικού συνεδρίων και άλλων τέτοιων δημοσιεύσεων, μέσω των ηλεκτρονικών μέσων και των μέσων ενημέρωσης, εκδόσεων, εκστρατειών και δημόσιων  εκδηλώσεων για την αύξηση του ενδιαφέροντος στο κοινό.


Οι ιδρυτές αυτής της ΜΚΟ είναι πρώην στελέχη της οργάνωσης «ΟΜΟ-Ίλιντεν- Πιρίν».


dnes.dir.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr