Έρευνα: Πόσοι είναι οι Κούρδοι στην Τουρκία;



Νοέμβριος 20, 2019. 20:19

Οι ερευνητές του οργανισμού δημοσκόπησης «KONDA» υπό την διεύθυνση του Μπεκίρ Α(γ)ιρντίρ ζήτησαν από 5793 άτομα προσωπικά,  σε 36 επαρχίες, 291 συνοικίες, 951 γειτονιές ή χωριά «Πώς αυτοπροσδιορίζεστε ή τι αισθάνεστε για την ταυτότητά σας;».



Κούρδοι απάντησαν το 16% των γυναικών και των ανδρών.

Ο πληθυσμός της Τουρκίας μέχρι το τέλος του 2018, ήταν λίγο παραπάνω από 82 εκατομμύρια. 

Έτσι, διαπιστώνεται ότι οι Κούρδοι στην Τουρκία είναι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια πολίτες.


Ωστόσο, ο αριθμός των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ως Κούρδοι ανέρχεται μόνο στα 6,5 εκατομμύρια.
Λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των Κούρδων νέων, είναι σαφές ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος.


Στην ίδια ερώτηση απάντησαν ότι είναι Τούρκοι το 76% των ανδρών και το 77% των γυναικών. 

Έτσι, από τα 82 εκατομμύρια του πληθυσμού, οι πολίτες που προσδιορίζονται ως Τούρκοι είναι κάτι περισσότερο από 62 εκατομμύρια.


Το 3% (περίπου 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι) προσδιορίστηκαν ως Άραβες
 και περίπου το 2% (1,5 εκατομμύρια) προσδιορίστηκαν ως Ζάζα (οι περισσότεροι Ζάζα αυτοπροσδιορίζονται ως Ζάζα-Κούρδοι και είναι στις επαρχίες Τουντζελί, Μπινγκόλ, Ελάζιγκ, Ερζιντζάν και Ντιγιαρμπακίρ).


Ο συνολικός αριθμός εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ότι έχουν άλλη  εθνική υπόσταση αποτελούν το 3%, δηλαδή 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι.



Οι θρησκείες



Η έρευνα του οργανισμού «KONDA» ασχολήθηκε και με τη θρησκεία των πολιτών στην Τουρκία.


Εκείνοι που δήλωσαν Σουνίτες- Χαναφί (Sünni-Hanefi) ήταν άνδρες 71 τοις εκατό και γυναίκες 74 τοις εκατό. Κατά μέσο όρο αντιστοιχούν στα 60 εκατομμύρια από τα 82 εκατομμύρια των κατοίκων.


Ενώ το 13 τοις εκατό των ανδρών και των γυναικών δήλωσαν Σουνίτες – Σάφι (Sünni-Şafi), αυτό σημαίνει σχεδόν 11 εκατομμύρια.


Οι Αλεβίτες σύμφωνα με τον αυτοπροσδιορισμό τους είναι στο 5% άνδρες και γυναίκες που σημαίνει ότι είναι 4 εκατομμύρια στο τέλος του 2018.


Ο «KONDA» σημειώνει ότι υπάρχουν και «άλλοι μουσουλμάνοι» που καταλαμβάνουν το 4% ή άνω των τριών εκατομμυρίων, αυτοί ανήκουν στους Σιίτες.


Ο μη μουσουλμανικός πληθυσμός είναι κάτω από το 1%...


krdnews.net, nerinaazad.org,



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr