Βουλγαρία: Αντιδράσεις για την άρνηση του Μπορίσοφ να δεχθεί βάση του ΝΑΤΟ



Νοέμβριος 27, 2019. 20:38

Σόφια.

«Η δήλωση του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, ότι δεν θα επιτρέψει να δημιουργηθεί βάση του ΝΑΤΟ στις ακτές της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, δεν ταιριάζει με τον πρωθυπουργό ενός κράτους μέλους του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο μιας ουδέτερης χώρας, η οποία προσπαθεί να εξισορροπήσει το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία, όχι όμως για τη Βουλγαρία, της οποίας οι συμμαχικές δεσμεύσεις απαιτούν να είναι ασφαλές και αξιόπιστο μέλος της Συμμαχίας».



Αυτή είναι η θέση του Ατλαντικού Συμβουλίου της Βουλγαρίας σε σχέση με τα λόγια του πρωθυπουργού προς τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο επιστρέφοντας από την Ουάσιγκτον.


Ο Μπορισοφ πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στη θέση του για τα παράλια της Βουλγαρίας, ως ‘τόπος για ιστιοφόρα και τουρισμό’ και όχι για στρατιωτική βάση.


Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Αμερικανοί γνωρίζουν τις απόψεις του επί του θέματος.


Το Ατλαντικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας, χαρακτήρισε τη δήλωσή του ως στρατηγικά κοντόφθαλμη και ανέφερε ότι όταν ξεκινάει την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον  με τις απόψεις αυτές, δεν κάνει τίποτε άλλο από μια λανθασμένη εκκίνηση.


«Αυτή η δήλωση στέλνει ένα πολύ άσχημο μήνυμα στους οικοδεσπότες και σε όλους τους συμμάχους στη Συμμαχία. 

Επιπλέον, αυτή η δήλωση στέλνει ένα ενθαρρυντικό  μήνυμα στο Κρεμλίνο, το οποίο αποτελεί την αιτία της αστάθειας στη Μαύρη Θάλασσα, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να μπορεί να συνεχίζει τον επιθετικό υβριδικό πόλεμο κατά του ΝΑΤΟ και ειδικότερα κατά της Βουλγαρίας. 

Μάλιστα, η επιθυμία του πρωθυπουργού Μπορίσοφ, να γίνει η Μαύρη Θάλασσα ένας τόπος για ‘ιστιοφόρα – τουρισμό  και ειρήνη’ δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί, γιατί ο επιτιθέμενος βρίσκεται απέναντι», σημειώνει το Ατλαντικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας.


Προσθέτει ακόμη, στη διαφωνία του με τη θέση του πρωθυπουργού, ότι «η Βουλγαρία χρειάζεται από το ΝΑΤΟ, τόσο  μια ναυτική βάση, όσο αεροπορική και επί του εδάφους της.


«Η οικοδόμηση πολυεθνικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία αποτελεί εγγύηση της εθνικής μας ασφάλειας», τονίζει το Ατλαντικό Συμβούλιο.



news.bg


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr