Ο Σέρβος πρόεδρος στη «Le Figaro»: Οι Αλβανοί θέλουν να κυριαρχήσουν στα Βαλκάνια




Νοέμβριος 23, 2019. 20:19


«Η Πρίστινα δεν κάνει τίποτε για να βρει έναν συμβιβασμό», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη γαλλική εφημερία «Le Figaro», τονίζοντας ότι εκτιμά ιδιαίτερα το ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί για κάτι, που για κανέναν δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα φέρει πολιτική επιτυχία (για τη διεύρυνση στην ΕΕ).


Ερωτηθείς για την πρόσφατη συνάντησή του με τον Χασίμ Θάτσι, που οργανώθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, στο περιθώριο της Διάσκεψης για την Ειρήνη του Παρισιού και τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι δεν ήταν αισιόδοξος.


«Προσπαθούμε συνεχώς να βρούμε μια συμβιβαστική λύση, αλλά η Πρίστινα θέλει μόνο η Σερβία να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και σε αντάλλαγμα η Σερβία δεν θα λάβει τίποτε», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Ερωτηθείς αν η ιδέα της οριοθέτησης, δηλαδή, η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας, εξακολουθεί να ισχύει, ο Βούτσιτς είπε «όχι», αλλά όταν ρωτήθηκε τι θα ήθελε να κερδίσει εάν αναγνώριζε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, είπε ότι ένα τέτοιο ζήτημα δεν υπάρχει προς το παρόν.


Ο Βούτσιτς είπε ότι εξακολουθεί να υπάρχει στους Αλβανούς η φιλοδοξία της Μεγάλης Αλβανίας.


«Οι Αλβανοί συχνά λένε και πιστεύουν ότι με τη στέγη της ΕΕ θα εντάξουν το Κοσσυφοπέδιο και μερικές φορές διαφορετικά, αλλά ποτέ δεν παραιτούνται από την ιδέα της Μεγάλης Αλβανίας.


»Στις συνομιλίες με ξένους διπλωμάτες, οι Κοσοβάροι φέρουν τη σημαία της Αλβανίας και όχι του Κοσσυφοπεδίου, και αυτό δεν ενοχλεί ούτε τον Βρετανό, ούτε τον Αμερικανό πρέσβη», δήλωσε ο Βούτσιτς.


Θα προσθέσει ότι με τη δημιουργία εθνικού κλίματος στις γειτονικές χώρες επιδιώκουν (οι Αλβανοί) την κυριαρχία στα Βαλκάνια.


Έθεσε ως παράδειγμα τον Αλμπίν Κούρτι που προγραμματίζει όχι στο Κοσσυφοπέδιο αλλά στην Αλβανία, πορεία για την ένωση στα Τίρανα και, μάλιστα, επιτίθεται στον Έντι Ράμα, γιατί ο ίδιος αντιτίθεται στην πολιτική συνεργασία στα Βαλκάνια, κάτι που επιδιώκει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας», είπε ο Σέρβος πρόεδρος.



shqiptarja.com.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr