Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2019

Ζόραν Ζάεφ στους New York Times: Το γαλλικό βέτο με έχει διαταράξει ψυχολογικά!Νοέμβριος 20, 2019. 19:33

Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξή του στους New York Times που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, προειδοποιεί ότι η παύση της διεύρυνσης στην ΕΕ θα μπορούσε να προκαλέσει δραματικές αλλαγές στην περιοχή.Μόλις πριν από δύο μήνες, ο ηγέτης του μικρού βαλκανικού κράτους, της Βόρειας Μακεδονίας, ήταν περήφανος, επικροτήθηκε από τους παγκόσμιους ηγέτες και από τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών για την προσφορά ενός σπάνιου φωτεινού σημείου στο προβληματικό παγκόσμιο τοπίο και βρέθηκε στον κατάλογο της επιλογής για την απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης.


Ο πρωθυπoυργός Ζάεφ, δέσμευσε την πολιτική του καριέρα και το μέλλον της χώρας του στην επίλυση μιας διαμάχης τριακονταετίας με τη γειτονική Ελλάδα για το όνομα της χώρας.

 Με τη βοήθεια της σκληρής διπλωματίας και των προσδοκιών, πέτυχε. Αλλά κάθεται τώρα μπροστά στο γραφείο του στα Σκόπια και όλα αυτά φαίνονται πολύ μακρινά, όπως σημειώνει το αμερικανικό δημοσίευμα.


«Έχω κλονιστεί», είπε ο Ζάεφ στους New York Times.


Το δημοσίευμα σημειώνει ότι η αλλαγή του ονόματος αναμένονταν να ανοίξει το δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ, αλλά η Γαλλία άσκησε βέτο στην απόφαση τον περασμένο μήνα, ζητώντας τη μεταρρύθμιση της διαδικασίας.


Αυτό, σύμφωνα με τους New York Times έχει αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση στα Σκόπια, και, ακόμη πιο ανησυχητικό, έχει διαταράξει το status quo σε μια περιοχή που κυριαρχείται από ασταθή ειρήνη από το τέλος των πολέμων στην πρώην Γιουγκοσλαβία.


«Με κατέστρεψε προσωπικά, ψυχολογικά», είπε ο Ζάεφ. 

Λέει, ακόμη ότι ανησυχεί «όχι μόνο για την εαυτό του και για τη χώρα» αλλά και για τη σταθερότητα ολόκληρων των Δυτικών Βαλκανίων.


«Ο εθνικισμός και ο ριζοσπαστισμός μπορούν να αναπτυχθούν ξανά. Υπάρχει κίνδυνος συγκρούσεων εντός και μεταξύ των χωρών».


b92.net, lider.com.mk


--
Μπορείτε να διαβάσετε αυτούσιο όλο το άρθρο στους New York Times

-
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr