Μόσχα: Ο Ερντογάν δεν θα εγκαταλείψει το S-400, υπέρ του Patriot




Νοέμβριος 14, 2019. 17:19


Η Άγκυρα δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, ακόμη και αν οι Ηνωμένες Πολιτείες πωλήσουν τα συστήματα Patriot σε αυτήν.
Αυτό δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν την Πέμπτη μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, σημειώνει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.



«Είπαμε στις Ηνωμένες Πολιτείες (ότι) ένα προσφέρουν το Patriot με τους όρους μας, θα το αγοράσουμε, αλλά θεωρούμε ότι είναι λάθος η πρόταση [από την πλευρά των ΗΠΑ] να εγκαταλείψουμε εντελώς το S-400, ανέφερε ο Ερντογάν στην NTV .


Ο Τούρκος ηγέτης πρόσθεσε επίσης ότι τέτοια αιτήματα για την απομάκρυνση των ρωσικών όπλων παραβιάζουν τα τουρκικά κυριαρχικά δικαιώματα.


«Είναι σημαντικό για εμάς να υπάρχει το S-400  για την ασφάλειά μας, θα αγοράσουμε και το S-400 και το Patriot, καθώς  αλλάζουμε το αμυντικό μας σύστημα, οι ένοπλες δυνάμεις μας έχουν αυτήν τη στρατηγική», δήλωσε.


Ο Ερντογάν απέκλεισε την πολιτική επιλογή για την Τουρκία, στην οποία πρέπει να επιλέξει ποιος είναι εχθρός και ποιος φίλος.


«Υπάρχουν πολικοί που με ρωτούν ποιος είναι ο εχθρός, οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Ρωσία, δεν θέλω εχθρούς, θέλω να γίνουμε φίλοι τόσο με την Αμερική όσο και με τη Ρωσία, προσπαθούμε να κάνουμε τα κατάλληλα βήματα», κατέληξε ο πρόεδρος.


Αναφερόμενος στη συμφωνία με τις ΗΠΑ για την αγορά των μαχητικών αεροσκαφών F-35, δήλωσε:


«Το συνολικό κόστος της συμφωνίας για τα F-35 είναι 2,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι σήμερα πληρώσαμε 1,4 δις δολάρια, αλλά δεν έχουμε λάβει ούτε ένα αεροπλάνο, δεν είμαστε πελάτες, είμαστε εταίροι», τόνισε ο Ερντογάν.


Εξέφρασε την ελπίδα ότι το έργο της κοινής επιτροπής που θα δημιουργηθεί- μια πρωτοβουλία που υποβλήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τον Τραμπ, θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr