Η Τουρκία έκοψε την πρόσβαση σε 300 χιλιάδες ιστότοπους και ιστοσελίδες



Δεκέμβριος 10, 2019. 19:07

Η Τουρκία έχει μπλοκάρει την πρόσβαση σε περίπου 300 χιλιάδες ιστότοπους και ιστοσελίδες από το 2006, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της «Ένωσης Ελευθερίας της Έκφρασης» [ İFÖD].



Συγκεκριμένα, οι τουρκικές αρχές έχουν μπλοκάρει την πρόσβαση σε  288.310  ηλεκτρονικές διευθύνσεις στο διαδίκτυο και αυτό έγινε κυρίως από το Τουρκικό  Γραφείο της Τεχνολογίας Πληροφοριών, ενώ 145.648 ιστοσελίδες έχουν μπλοκαριστεί από το ίδιο το Τουρκικό Γραφείο, όπως γράφει η İFÖD.


Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία έχει προχωρήσει στην απαγόρευση ολοένα και περισσότερων ειδήσεων, ενώ ο αριθμός των συλλήψεων για την κριτική της κυβέρνησης καθώς και η αυτολογοκρισία αυξάνεται.


Αυτό παρατηρήθηκε ιδιαίτερα από τις καταστολές των κοινωνικών δικτύων που ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές μετά την αποτυχημένη προσπάθεια πραξικοπήματος στις 15 Ιουλίου 2016.


Η έκθεση σημειώνει ότι ο ιστότοπος ειδήσεων της εφημερίδας Χουριέτ (Hürriyet) βρίσκεται στην κορυφής της λίστας με τον αριθμό των αποκλεισμένων δημοσιευμάτων να ανέρχεται σε  721, μεταξύ του 2006 και 2019. Ακολουθεί η Σαμπάχ (Sabah) με 641 και η T24 με 585.


Σύμφωνα με την İFÖD, η Τουρκία είναι μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο αριθμό αιτημάτων προς το Twitter  και το Facebook για κατάργηση  περιεχομένου.


Η τουρκική κυβέρνηση έχει στείλει 5.039 δικαστικές αποφάσεις για να μπλοκάρει λογαριασμούς στο Twitter, παίρνοντας τα παγκόσμια πρωτεία στον τομέα αυτόν.


Ακολουθεί η Ρωσία με 385 αιτήματα και κατόπιν η Βραζιλία με 290.



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr