Τίρανα: Άνοιξε η συνεργασία για Ενιαία Αγορά κατά την 3η Περιφερειακή Συνάντηση των Δυτικών Βαλκανίων



Δεκέμβριος 21, 2019. 15:53

Τίρανα.

«Είμαστε εδώ για να χτίσουμε τη γέφυρα μεταξύ του παρελθόντος και του μέλλοντος, ανάμεσα σε ένα παρελθόν που μας χωρίζει και ένα μέλλον που μας ενώνει».



Αυτό δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο τέλος της 3ης περιφερειακής συνάντησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου συζητήθηκαν οι κοινές ατζέντες και η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας.


Η Ράμα, όπως αναφέρει το αλβανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, εξέφρασε τη βαθιά του πεποίθηση ότι αυτή όλη η διαδικασία είναι σε πλήρη συμφωνία με τη φιλοδοξία όλων των χωρών και τη δέσμευση κάθε χώρας να γίνει μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώνοντας τις δυνάμεις τους για να επιταχύνουν τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να δημιουργηθούν στο βαλκανικό χώρο τα πρότυπα των 4 ελευθεριών που διέπουν την ΕΕ, δηλαδή, την ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, αγαθών, κεφαλαίων και υπηρεσιών.

Συμμετοχή και του Μαυροβουνίου


Σημειώνεται ότι το Μαυροβούνιο, με τον πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς,  προσχώρησε σήμερα στην 3η περιφερειακή συνάντηση στα Τίρανα και οι ηγέτες των τεσσάρων χωρών, Αλβανίας, Σερβίας, Βόρειας Μακεδονίας και Μαυροβουνίου – Έντι Ράμα, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, Ζόραν Ζάεφ και Μίλο Τζουκάνοβιτς-  έδωσαν μια σημαντική ώθηση στην επιτάχυνση των «τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ».


Μάλιστα, ο Μίλο Τζουκάνοβιτς ανέφερε τη δυνατότητα να φιλοξενήσει το Μαυροβούνιο την επόμενη συνεδρίαση αυτής της πρωτοβουλίας.


Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την αλληλεγγύη του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και της Σερβίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τον σεισμό της 26ης Νοεμβρίου.


Ακατανόητη η απουσία του Κοσσυφοπεδίου


Ο Έντι Ράμα αναφερόμενος στην άρνηση του Κοσόβου να συμμετάσχει, είπε χαρακτηριστικά:
«Έχουμε προσκαλέσει όλους στα Τίρανα, όπως και στις προηγούμενες συναντήσεις. Για μένα, η επανειλημμένη άρνηση των αρχών του Κοσσυφοπεδίου  να παρακολουθήσουν αυτή τη στρογγυλή τράπεζα είναι ακατανόητη και επιβλαβής για το ίδιο το Κοσσυφοπέδιο», δήλωσε ο Ράμα.


Σύμφωνα με τον ίδιο, «τα τραύματα του παρελθόντος δεν αντιμετωπίζονται με δηλητήριο ακόμη και με οξύ, αλλά με θεραπεία και δεν προσκαλούμε για να την επινοήσουμε, αρκεί να κοιτάξουμε πως έχουμε εργασθεί σε παρόμοιες πραγματικότητες και πώς ο διάλογος, η συζήτηση, η συμφωνία και η συνεργασία,  είναι αυτά που συμφωνούμε ότι θα οδηγήσουν τις χώρες μας προς τα εμπρός».



ata.gov.al


               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr