Αλβανία: «Ανεκτίμητη η βοήθεια της Τουρκίας με την οικοδόμηση 500 κατοικιών»



Δεκέμβριος 6, 2019. 20:55

Τίρανα.

Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αλβανία, Μουράτ Αχμέτ Γιορούκ, δήλωσε ότι οι ομάδες που θα πραγματοποιήσουν όλες τις μελέτες έχουν έρθει στη χώρα και σε συνεργασία με την αλβανική κυβέρνηση θα γίνει επιλογή των τοποθεσιών και των πόλεων, όπου θα χτισθούν τα νέα κτήρια για όσους έχουν πληγεί από το σεισμό της 26ης Νοεμβρίου που άφησε δεκάδες θύματα κάτω από τα ερείπια.



Ο Γιορούκ είπε μεταξύ των άλλων:


Από την πρώτη στιγμή άρχισα τον συντονισμό των προσπαθειών με την αλβανική κυβέρνηση. 

Ομάδες από την Τουρκία έφθασαν μέσα σε 12 ώρες, οι υπηρεσίες φυσικών καταστροφών έφθασαν για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, το υπουργείο υγείας έστειλε 8 ιατρικές ομάδες. 

Ο πρόεδρος μας, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία θα προσφέρει  500 κατοικίες στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό.

 Σήμερα το πρωί οι ομάδες μας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας έφθασαν στα Τίρανα και σήμερα πραγματοποιήσαμε μια σημαντική συνάντηση υπό την αιγίδα του υπουργού Πολιτισμού για τον συντονισμό νέων στεγαστικών έργων».


Οι ευχαριστίες του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα


«Εκτιμώ πολύ και εκτιμώ ιδιαίτερα αυτό που κάνει ο πρόεδρος σας και η κυβέρνησή σας. Ακούστε κάτι που ξέχασα:

Την ταχύτητα με την οποία οι χώρες, Ιταλία, Μαυροβούνιο, Κροατία, Ελλάδα, Σερβία και Τουρκία, προσέφεραν άμεση φροντίδα στους ασθενείς μας που χρειάστηκαν ειδική θεραπεία.


Έχουμε στείλει άλλους τρεις ασθενείς, δυστυχώς είχαμε έναν ακόμη νεκρό σήμερα, ένα κορίτσι που δεν μπόρεσε να ζήσει. 

Ήταν μια ατυχής περίπτωση, γνώρισα τον πατέρα της το πρωί, αλλά δεν μπορούσα να του πω ότι δεν υπήρχε καμία ελπίδα για την κόρη του και οι διαγνώσεις γιατρών του εξωτερικού ήταν αποκαρδιωτικές.


Συνόδευσα κάποιον στο αεροδρόμιο για κάποιον που επέζησε από σοβαρά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, αλλά δεν γνώριζα ότι είχε χάσει όλη του την οικογένεια, τη γυναίκα και τα παιδιά του.


Είναι εκπληκτικό το πόση αλληλεγγύη  έχει παρασχεθεί σε σχέση με αυτό και πόσο μεγάλη αποδείχθηκε η Ιταλία που παρείχε όλα όσα χρειάζονταν.


Γνωρίζω και νομίζω ότι είμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, οπότε θα μας πάρει κάποιο χρόνο για να καταλάβουμε πως θα συνεργαστούμε με το φανταστικό γραφείο σας.


Έχετε περάσει από έναν πολύ τραγικό σεισμό, οπότε έχετε πολύ μεγάλη εμπειρία και θα μας βοηθήσετε πολύ να μας μιλήσετε, όχι τώρα, αλλά να μας ενημερώσετε για τα προγράμματα χρηματοδότησης που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και πως οργανώνεται η διαδικασία. 

Για εμάς είναι μια εντελώς νέα εμπειρία. Μέχρι τώρα δουλεύουμε καλά, αλλά τα πράγματα θα γίνουν πιο περίπλοκα. Είχαν την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της Τουρκίας».


shqiptarja.com



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr