Ata: Η Διάσκεψη του Λονδίνου έδωσε τη νότιο Ήπειρο στην Ελλάδα αν και κατοικούνταν από Αλβανούς (χάρτες)



Δεκέμβριος 14, 2019. 14:37


Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Αλβανίας- ‘ata’, έχει άρθρο για τη Διάσκεψη των Πρέσβεων του Λονδίνου που πραγματοποιήθηκε το 1912-1913, που είναι γνωστή ως «Διάσκεψη Ειρήνης του Λονδίνου».



Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, ήταν μια διεθνής συνάντηση των έξι μεγάλων δυνάμεων της εποχής: Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Αυστρο-Ουγγαρία, Ρωσία και Ιταλία.


Συνεχίζει:



Αυτές οι δυνάμεις συγκεντρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 1912 ως αποτέλεσμα των επιτυχιών των στρατών της Βαλκανικής Λίγκας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο.


Συγκεκριμένα, το συνέδριο επεδίωξε να διαδραματίσει το ρόλο του διαιτητή μεταξύ των αντιμαχόμενων δυνάμεων πάνω στο θέμα της διανομής της γης και επίσης όρισε το μέλλον της Αλβανίας, το οποίο κήρυξε ανεξαρτησία κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο.


Στο συνέδριο του Λονδίνου συμμετείχαν εκπρόσωποι από χώρες της Βαλκανικής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Οθωμανική  Αυτοκρατορία και η Ελλάδα, οι οποίες δεν είχαν υπογράψει κατάπαυση του πυρός. 

Η διάσκεψη ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 1912 στο Παλάτι του Αγίου Ιακώβου υπό την καθοδήγηση του σερ Έντουαρντ Γκρέι.


Οι άλλες συνόδους της διάσκεψης συνεχίστηκαν στις 16 Δεκεμβρίου 1912, αλλά σταμάτησαν χωρίς αποτέλεσμα στις 23 Ιανουαρίου 1913, όταν εκδηλώθηκε πραξικόπημα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.


Στις 30 Μαΐου 1913, η διάσκεψη συνήλθε πάλι και υπέγραψε τη Συνθήκη του Λονδίνου, μια συμφωνία βάσει της οποίας η Οθωμανική Αυτοκρατορία εγκατέλειψε όλες τις περιοχές δυτικά των συνόρων Αίνος – Μήδεια.


Μετά από πολλή συζήτηση, στις 29 Ιουλίου 1913, οι πρεσβευτές έλαβαν επίσημη απόφαση να αναγνωρίσουν το Πριγκιπάτο της Αλβανίας  ως ανεξάρτητο από την οθωμανική αυτοκρατορία κράτος.


Ως αποτέλεσμα των πιέσεων από την Ελλάδα και τη Σερβία, η διάσκεψη έλαβε αποφάσεις που επηρέαζαν το ήμισυ της επικράτειας της ανεξάρτητης Αλβανίας, που κατοικούνταν κυρίως από Αλβανούς, και περίπου το 30% των Αλβανών παρέμεινε εκτός των συνόρων του νεοσυσταθέντος αλβανικού κράτους.


Το 40% του Αλβανικού Πληθυσμού έμεινε εκτός του Πριγκιπάτου της Αλβανίας.
Συγκεκριμένα,  δόθηκε το Βιλαέτι Κοσσυφοπεδίου στη Σερβία και η Τσαμουριά στην Ελλάδα.


Μια ειδική επιτροπή ανατέθηκε να καθορίσει τα αλβανο-ελληνικά σύνορα. 

Δεν ήταν σε θέση να μελετήσει τους εθνογραφικούς χάρτες, η απόφαση της διάσκεψης βασίστηκε σε στρατηγικά, οικονομικά και πολιτικά επιχειρήματα.


Η απόφαση έδιδε στην Ελλάδα τη Νότια Ήπειρο, μια γη που κατοικούνταν ιστορικά από Αλβανούς.


Αν και κατέλαβαν πολλές κατοικημένες περιοχές από την Αλβανία, οι Βαλκάνιοι Σύμμαχοι, παρέμεινα δυσαρεστημένοι με το συνέδριο και άρχισαν αμέσως τον Δεύτερο Βαλκανικό Πόλεμο.

--
Το δημοσίευμα παρουσιάζει χάρτες που αναδημοσιεύουμε, με την πρόταση της τότε αλβανικής κυβέρνησης, την πρόταση της Γαλλίας, της Ρωσίας και της Βαλκανικής Συμμαχίας (Βουλγαρία, Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο) και την απόφαση που έλαβε η διάσκεψη των πρεσβευτών.

 Πηγή: Κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αλβανίας- ata.gov.al


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr