Σκόπια: Ο υπουργός Οικονομίας συμπεριφέρεται ως Αλβανός και όχι ως ‘Μακεδόνας’



Δεκέμβριος 10, 2019. 08:52

Σκόπια.

«Ποια συμφέροντα υπερασπίζονται οι κυβερνητικοί υπουργοί με το να μποϊκοτάρουν διεθνείς συγκεντρώσεις εξαιτίας του Κοσσυφοπεδίου;», σημειώνει το Κανάλ 5 των Σκοπίων.



Ο υπουργός Οικονομίας Κρεσνίκ Μπεκτέσι μποϊκοτάρει το ενεργειακό φόρουμ που έχει προγραμματισθεί για την Πέμπτη, επειδή δεν κλήθηκε αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου.


Γιατί ο υπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αρνείται να εκπροσωπήσει τη χώρα μας λόγω της απουσίας άλλης χώρας, δεν λάβαμε καμία απάντηση από αυτόν προσωπικά, όπως γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.


Σε επιστολή που απέστειλε το υπουργείο Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας στους διοργανωτές της Μολδαβίας, λέει ότι πέρυσι, όταν τα Σκόπια φιλοξένησαν το Φόρουμ, έγιναν προσπάθειες λήψης αποφάσεων με συναινετικό τρόπο και τώρα κάποιος εμποδίζει τη διαδικασία.


«Πιστεύουμε ότι η απουσία ενός από τα συμβαλλόμενα μέρη στο ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων, όπως το Συμβούλιο των Υπουργών, λόγω εμποδίων που δημιουργούνται από ένα άλλο κόμμα, δεν υποστηρίζει το όραμα και την αποστολή της Ενεργειακής Κοινότητας που σχηματίστηκε πριν από 13 χρόνια», ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας.


Εάν η απόφαση του Μπεκτέσι είναι προσωπική ή κυβερνητική, περιμένουμε μια απάντηση από την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να απαντήσει δηλώνοντας ότι θα συμβουλευότανε τον υπουργό και έπειτα θα τοποθετείτο.


Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, οι υπουργοί έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν προσωπικά αν θα παραστούν ή όχι, αλλά ερμηνεύουν την κίνηση του Μπεκτέσι ως αλληλεγγύη στους ομολόγους του στο Κοσσυφοπέδιο ως ‘προεκλογικό μάρκετινγκ’.


Ο Μπεκτέσι δεν είναι ο μόνος «Μακεδόνας» αξιωματούχος που αρνείται να συμμετάσχει σε εκδήλωση λόγω του ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι ανεπιθύμητο.


Τον Φεβρουάριο του 2028, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουγιάρ Οσμάνι, μαζί με τον πρώην υπουργό της Αλβανίας, Ντιτμίρ Μπουσάτι, μποϊκοτάρισαν τη διάσκεψη για τα Δυτικά Βαλκάνια στη Βοσνία Ερζεγοβίνη.


Τότε ο Οσμάνι δικαιολογήθηκε ότι δεν ενήργησε αντίθετα με τα εθνικά συμφέροντα και ότι έλαβε την απόφαση  του ως Ευρωπαίος και όχι ως Αλβανός.


kanal5.com.mk



               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr