Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι έτοιμη να κλείσει τη βάση Ιντσιρλίκ για τις Ηνωμένες Πολιτείες



Δεκέμβριος 11, 2019. 17:24

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο να κλείσει την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ στα Άδανα για τους Αμερικανούς, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες επιβάλουν  κυρώσεις για την απόκτηση από την Άγκυρα, των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικών πυραύλων S-400.



«Η Τουρκία μπορεί να ζητήσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τους στρατιώτες τους από την αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ», ανέφερε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Tass.


Στη συνέχεια,  ο Τούρκος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι τα συστήματα αεράμυνας S-400 είναι «αμυντικά συστήματα» και δεν θα χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν σε κανέναν.


Το ρωσικό πρακτορείο σχολιάζοντας αναφέρει ότι δεν είναι η πρώτη φορά στην Τουρκία που μιλάνε για πιθανό κλείσιμο της αεροπορικής βάσης Ιντσιρλίκ για τον αμερικανικό στρατό.


Συνήθως αυτή η ρητορική της Άγκυρας αναδεικνύεται υπό το πρίσμα των  υπερ-ατλαντικών απειλών, αλλά ποτέ δεν έχει προχωρήσει σε συγκεκριμένα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.


Πρόσφατα, το Κογκρέσο των ΗΠΑ,κατά τον στρατιωτικό προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2020,  με σύμφωνη γνώμη Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών,  συμφώνησε,ότι η απόκτηση από την Άγκυρα του πυραυλικού συστήματος S-400 υπονομεύει την καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής στην Ευρώπη και στην Ευρασία, αφήνοντας ανοιχτό το ζήτημα των κυρώσεων στην απόφαση του Προέδρου.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr