Η Τουρκία διστάζει σε μια πιθανή σύγκρουση με τη ρωσική ‘ομάδα Βάγκνερ’



Δεκέμβριος 28, 2019. 17:55

«Η Τουρκία προετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα για να πολεμήσει τον άνθρωπο που υποστηρίζει η Ρωσία- τον αρχιστράτηγο της Λιβύης Χαλίφα Χαφτάρ. Υπάρχουν στοιχεία ότι Ρώσοι πολίτες πολεμούν στο πλευρό του Χαφτάρ, ενταγμένοι στην λεγόμενη Ομάδα Βάγκνερ. Αυτό σημαίνει το ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Τούρκων και Ρώσων», γράφει η ρωσική «Βίζγκλιαντ».



Τη Δευτέρα- Τρίτη επισκέφθηκε τη Μόσχα ειδική αντιπροσωπεία από την Τουρκία, στην οποία συμμετείχαν ο αναπληρωτής επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο αναπληρωτής επικεφαλής της εθνικής άμυνας, καθώς και εκπρόσωποι των υπηρεσιών πληροφοριών.


Δεν δημοσιεύθηκε επίσημο ανακοινωθέν σχετικά με τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, αλλά πιστεύεται ότι οι διαπραγματεύσεις επηρεάζουν καταρχάς την κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας. Εκεί η ταχέως αναπτυσσόμενη επίθεση του συριακού στρατού δημιουργεί μια νέα πολιτική κατάσταση.


Η τουρκική πλευρά ανησυχεί πολύ για τη δυνατότητα συγκρούσεων στο έδαφος με τους Ρώσους μισθοφόρους. Αυτό θεωρήθηκε ως ένα μη αποδεκτό σενάριο και ίσως η συνάντηση στη Μόσχα ήταν αφιερωμένη στην εξεύρεση τρόπων να αποφευχθεί αυτό.


Η κατάσταση γύρω από την Τρίπολη θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε συγκρούσεις εδάφους, για τις οποίες ο τοπικός στρατός δεν είναι έτοιμος, για αυτό ο στρατηγός Χαφτάρ χρειάζεται τη βοήθεια ξένων εμπειρογνωμόνων μεταξύ των οποίων είναι οι Ρώσοι.


Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οι διαπραγματεύσεις στη Μόσχα αποσκοπούσαν στην επίτευξη συμφωνιών αμιγώς τεχνικών που θα απέτρεπαν την άμεση επαφή μεταξύ των Ρώσων μισθοφόρων και του τουρκικού στρατού στην Τρίπολη και γύρω από αυτήν.


Το πως θα επιτευχθεί αυτό είναι άλλη ιστορία. Είναι όμως γνωστό ότι από την τουρκική πλευρά δεν υπάρχει καμία επιθυμία να ξεκινήσει στρατιωτική αντιπαράθεση με τους Ρώσους.


Επιπλέον, είναι άγνωστο το αποτέλεσμα με δεδομένη την αδύναμη εμπειρία του τουρκικού στρατού. Για τον λόγο αυτό θεωρήθηκε αναγκαία η παρουσία της υπηρεσίας πληροφοριών και της εθνικής ασφάλειας στην τουρκική αντιπροσωπεία στη Μόσχα.


Από διπλωματική άποψη, η Μόσχα καταδικάζει την πιθανή αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη.


Είναι κατανοητό ότι κανείς δεν χρειάζεται να κλιμακώσει τη σύγκρουση. Από πολιτική άποψη δεν είναι καθόλου σαφές γιατί η Άγκυρα έπρεπε να παρεμβαίνει με αυτόν τον τρόπο στα γεγονότα στη Λιβύη.


Μέχρι πρόσφατα περιορίζονταν στην πώληση μη επανδρωμένων αεροσκαφών στον Σάρατζ. Αλλά τώρα έχει περάσει από το στάδιο των drones και μιλάμε για μάχες μέσα στην πρωτεύουσα.
Μια φυσική σύγκρουση στην Τρίπολη θα οδηγούσε σε τεράστιες απώλειες και καταστροφές, ωστόσο κανείς δεν θέλει να ανατρέψει την εύθραυστη ισορροπία Μόσχας- Άγκυρας.


Ο πρόεδρος Ερντογάν ενδιαφέρεται να στείλει τουρκικά στρατεύματα σε τρεις θάλασσες και αυτό μπορεί να εξηγηθεί μόνο από  τις φιλοδοξίες των Τούρκων.


Η τουρκική κυβέρνηση πιστεύει ότι τώρα είναι η μεγάλη  ιστορική ευκαιρία που η Τουρκία θα μπορέσει να ανακηρύξει τη νέα έκδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Για αυτό επιδιώκει να έχει στρατιωτική παρουσία στη Λιβύη.


Δεν είναι το πετρέλαιο, γιατί αυτό βρίσκεται κυρίως στα χέρια των στρατευμάτων του Χαφτάρ, αν και ο Σάρατζ έχει νόμιμο δικαίωμα (όπως έχει τοποθετηθεί και ο ΟΗΕ) να πωλεί αργό πετρέλαιο, το οποίο διαθέτει ο Χαφτάρ. Αλλά, προφανώς, για την Τουρκία, δεν είναι το πετρέλαιο.


Αν η Τουρκία ήθελε πραγματικά να βοηθήσει την κυβέρνηση του Σάρατζ με την αποστολή στρατευμάτων, δεν θα ήταν απαραίτητο να φέρει μια ολόκληρη αντιπροσωπεία στη Μόσχα, προκειμένου να συμφωνήσει στην αρχή «ας μην πυροβολούμε ο ένας στον άλλον».


Πως θα επιτευχθεί αυτό;


 Άλλο είναι η πολιτική συμφωνία και άλλο είναι στην πράξη, αυτό είναι το θέμα.


Βέβαια, όλα αυτά, τα λέμε τώρα, που δεν έχει καταληφθεί η Τρίπολη, γιατί σε περίπτωση κατάληψής της, όσα γράφουμε γίνονται σκόνη.


Θα μπορούσε να γίνει κάποια μορφή  κατανομής της εξουσίας ή μιας ρωσοτουρκικής συνεργασίας,  αντί της ενδεχόμενης ρωσοτουρκικής αντιπαράθεσης. Αλλά η Άγκυρα δεν έχει προβεί σε τέτοια αναφορά, μιλά αποκλειστικά για στρατιωτική λύση.


vz.ru


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr