Η Μόσχα ανησυχεί για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο



Δεκέμβριος 31, 2019. 15:46

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση στο Μαυροβούνιο με την υιοθέτηση του νόμου περί ελευθερίας το θρησκεύματος και ανακοίνωσε ότι «η ενότητα και η αλληλεγγύη του Ορθόδοξου κόσμου, καθώς και η διατήρηση των αιωνίων ιδρυμάτων είναι το κλειδί για την εξασφάλιση της φυσιολογικής ανάπτυξης της κοινωνίας», όπως σημειώνει η σερβική ‘Politika’.



Η αντίδραση της Ρωσίας προήλθε από το γεγονός ότι 17 βουλευτές του Δημοκρατικού Μετώπου της αντιπολίτευσης τέθηκαν υπό κράτηση λόγω ταραχών στο Κοινοβούλιο, ενώ μαζικές διαδηλώσεις έχουν λάβει χώρα σε διάφορες πόλεις με τη συμμετοχή ανθρώπων από το χώρο της εκκλησίας και της πολιτικής.


Ο νέος νόμος, μεταξύ των άλλων, επιτρέπει στις αρχές του Μαυροβουνίου να κατασχέσουν περισσότερες από 650 θρησκευτικές δομές από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία του Μαυροβουνίου και να τις παραδώσουν στην μη αναγνωρισμένη εκκλησία του Μαυροβουνίου.  Οι ενέργειες  αυτές σκοπό έχουν την απομάκρυνση της Σερβικής Εκκλησίας από το Μαυροβούνιο, αναφέρει η σερβική Beta.


«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη της αυστηρής τήρησης των νόμιμων δικαιωμάτων των κανονικών Ορθόδοξων Εκκλησιών. Η παρέμβαση στην ιστορική πραγματικότητα και η προσπάθεια σφετερισμού της ιδιοκτησίας, με την τεχνητή δημιουργία προϋποθέσεων για το διαχωρισμό των πιστών θα συνοδεύεται με μεγάλα προβλήματα».


Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, ενεργεί για να αποκόψει τις θρησκευτικές σχέσεις με τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, με τη δημιουργία της Ορθόδοξης Εκκλησίας του Μαυροβουνίου για την οποία κάνει προσπάθειες να αποκτήσει  το αυτοκέφαλο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr