Έντονη Αντίδραση της Αντιπολίτευσης της Τυνησίας στην επίσκεψη Ερντογάν



Δεκέμβριος 26, 2019. 09:51


Το Κίνημα για την Τυνησία δημοσιοποίησε ανακοίνωση στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, σχετικά με την απροειδοποίητη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Τυνησία χθες και την υποδοχή του στο ‘Καρχηδόνα Παλάς’ από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Τυνησίας, Κάις Σαΐντ.


Το Κίνημα προειδοποίησε ότι η επίσκεψη συνδέεται με την κατάσταση στη Λιβύη και «επισημαίνει την επίσημη εναρμόνιση της Τυνησίας υπέρ του άξονα της Τουρκίας και της κυβέρνησης εθνικής συμφωνίας, η οποία κατέληξε σε ένα αμφιλεγόμενο συμβόλαιο με την Άγκυρα, το οποίο έγινε δεκτό με ένα πρωτοφανές κύμα απόρριψης και κριτικής από τις περισσότερες αραβικές και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες».


Το τυνησιακό Κίνημα (Machrouu Tounes) κάλεσε την προεδρία της χώρας να απομακρύνει τη χώρα από αυτές τις ευθυγραμμίσεις, υποστηρίζοντας ότι προκειμένου να διατηρηθεί η ουδετερότητα έναντι των κομμάτων στη Λιβυκή Σύγκρουση, ο αρχηγός του στρατιωτικού επιτελείου του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, Χαλίφα Χαφτάρ, και οι πρόεδροι της Ελλάδας και της Αιγύπτου θα πρέπει να προσκληθούν και να επισκεφθούν την Τυνησία.


Το κίνημα εξέφρασε την κατηγορηματική απόρριψή του στη χρησιμοποίηση της Τυνησίας ως πολιτικής πλατφόρμας για ένα συγκεκριμένο διεθνή άξονα, τα συμφέροντα του οποίου έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Τυνησίας και την ακεραιότητα των αραβικών και διεθνών σχέσεων της.


Το Κίνημα καλεί την προεδρία της Δημοκρατίας να επιδείξει πλήρη διαφάνεια ενώπιον του λαού της Τυνησίας σχετικά με τους στόχους της επίσκεψης Ερντογάν, τις συναφείς συναντήσεις και τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει η Al Marsad.


Ενώ η Address Libya σημειώνει ότι  ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε  να χρησιμοποιήσει την επικράτεια της Τυνησίας για να στείλει όπλα στους αντάρτες που συμμάχησαν με την κυβέρνηση της Τρίπολης του Φαγιέζ αλ Σάρατζ και να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές της εγκαταστάσεις για την προσγείωση τουρκικών αεροπλάνων, με αντάλλαγμα ένα τεράστιο χρηματικό ποσό, με το οποίο η Τουρκία θα υποστηρίξει την Τυνησία.


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr