Εμπειρογνώμονες: Η Τουρκία θα συνεχίσει και μετά τον Ερντογάν την επιθετική πολιτική της



Δεκέμβριος 19, 2019. 21:04

Οι εμπειρογνώμονες της εξωτερικής πολιτικής που συγκεντρώθηκαν στην Ουάσιγκτον στις αρχές του μήνα, συμφώνησαν ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας είναι πιθανόν να διατηρηθεί και μετά τον πρόεδρο Ρ.Τ. Ερντογάν.


Αυτό έγραψε ο Μπέντζαμιν Μπάιρντ, συντονιστής του προγράμματος «Ισλαμισμός στην Πολιτική- στη Μέση Ανατολή» για το αρμενικό έντυπο Armenian Weekly.


Ο Αράμ Χαμπαριάν, εκτελεστικός διευθυντής της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Αμερικής (ANCA), ο Ντίλιμαν Αμπντουλκαντέρ, συνιδρυτής και αντιπρόσωπος Αμερικανών Φίλων του Κουρδιστάν και ο Έντι Ζεμενίδης,  εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), συζήτησαν για το μέλλον της Τουρκίας σε μια στρογγυλή τράπεζα που διοργάνωσε το Κέντρο Ανάλυσης στις 9 Δεκεμβρίου.


«Οι ομιλητές και το πάνελ είχαν την αποστολή να καθορίσουν εάν η αχαλίνωτη αντιδυτική θέση της χώρας θα επιβιώσει μετά το σημερινό καθεστώς», λέει ο Μπάιρντ.


Σύμφωνα με τον ίδιο, με εξαίρεση τον Ιλάν Μπέρμαν, αντιπρόεδρο του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι ο Ερντογάν θα επιβιώσει από αυτήν την εχθρότητα.


«Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, δεν πρέπει να βασίζεται στην υπόθεση ότι μπορούμε να γυρίσουμε πίσω την Τουρκία. Είναι χαμένη για εμάς, όπως το Ιράν. Πρέπει να προετοιμαζόμαστε για μια μακροπρόθεσμη επιθετικότητα της Τουρκίας», δήλωσε ο Ντάνιελ Πάιπς, πρόεδρος και ιδρυτής του Φόρουμ για τη Μέση Ανατολή, στην εναρκτήρια ομιλία του.


Σύμφωνα με τον Πάιπς, οι Τούρκοι εθνικιστές και οι αριστεροί είναι ακόμη πιο εχθρικοί προς τη Δύση από το Ισλαμικό Κόμμα του Ερντογάν.


«Έτσι, δεν υπάρχει λόγος, να πιστεύουμε ότι όταν θα φύγει, θα δούμε ένα φιλικότερο πρόσωπο στην Άγκυρα», τόνισε.


Ο Ζεμενίδης συμφώνησε, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει ‘περίπτωση’ να επιστρέψει η Τουρκία εάν ‘η Ουάσιγκτον συνεχίσει τη δυσλειτουργική της πολιτική ΗΠΑ-Τουρκίας. Υπογράμμισε τις δεκαετίες ‘κατευνασμού’ που οδήγησαν στην ελπίδα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο σε άλλες χώρες της περιοχής.


Ενώ ο Αμπντουλκαντέρ κατέληξε:


 «Δεν πιστεύουμε ότι όλα τα προβλήματα της Τουρκίας απευθύνονται στον Ερντογάν. Δεν είναι η ηγεσία, αλλά η ίδια η χώρα. Η πολιτική της Τουρκίας δεν θα αλλάξει στο εγγύς μέλλον».

Ν.Ν.
--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr