Η Τουρκία σχεδιάζει να επιταχύνει το σχέδιο μαχητικών αεροσκαφών με τη Βρετανία





Δεκέμβριος 13, 2019. 18:25

Η Τουρκία σχεδιάζει να επιταχύνει τη συνεργασία της με τη Βρετανία για την κατασκευή  μιας νέας γενιάς κινητήρων μαχητικών αεροσκαφών, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.



Η Άγκυρα ελπίζει να ανανεώσει τη συμφωνία με την βρετανική εταιρεία Rolls-Royce για να δημιουργήσει έναν κινητήρα για το πρώτο τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος TF-X.


Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, συζήτησαν την επιτάχυνση του έργου για τη δημιουργία ενός νέου μαχητικού, σημειώνοντας ότι αυτή είναι μια πιθανή λύση για τις ανάγκες της άμυνας της Τουρκίας, έπειτα από τις συνεχιζόμενες διαφωνίες με την Ουάσιγκτον.


Η συμφωνία των 100 εκατομμυρίων λιρών,  που είχε υπογραφεί αρχικά από την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Τερέζα Μέι, το 2017,  είχε τεθεί σε αναμονή από τον Μάρτιο.


Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδα «The Guardian»  φέρεται ως αμφιλεγόμενο, καθώς τα τουρκικά μαχητικά  αεροσκάφη στρέφονται κατά των κουρδικών θέσεων στη βόρεια Συρία και ο Τούρκος πρόεδρος απείλησε να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, παρά το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.


Ο Ερντογάν απείλησε, επίσης, εταίρο του ΝΑΤΟ, την Ελλάδα, σε μια διαμάχη για τα δικαιώματα γεωτρήσεων στη Μεσόγειο.


 Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία υπογράφηκε το 2017, αλλά στην πραγματικότητα αναβλήθηκε τον Μάρτιο, λόγω διαφωνιών σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία. 

Το κοινό σχέδιο του Rolls Royce και της τουρκικής αμυντικής εταιρείας Kale, είχε αρχικά προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί το 2023, αν και ο Ερντογάν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι θα χρειασθεί πιθανώς πέντε ή έξι χρόνια για να ολοκληρωθεί το έργο.


Η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει τη συμφωνία με την Rolls-Royce για να δείξει στην Ουάσιγκτον ότι έχει εναλλακτικούς εταίρους μετά την εξαίρεσή της από το πρόγραμμα των F-35. 

Ταυτόχρονα, καμία από τις εταιρείες που συμμετέχουν στη συναλλαγή δεν έχει επιβεβαιώσει επισήμως το ξεκίνημα για κάτι νέο.


Το βρετανικό δημοσίευμα, ωστόσο, δείχνει ότι η Άγκυρα έχοντας χάσει την ευκαιρία να αποκτήσει τη νέα γενιά των αμερικανικών μαχητικών, εξετάζει εναλλακτικές λύσεις, όπως και αυτής της αγοράς των ρωσικών Su-35s.


Ν.Ν.

--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr