Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2019

Κύπρος: Τρεις κατάσκοποι συνελήφθησαν από την αστυνομίαΔεκέμβριος 19, 2019. 17:15


Η κυπριακή αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνέλαβε τρία άτομα στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με τη λειτουργία ενός αυτοκινήτου τύπου ‘Βαν’ που βρισκόταν  σε επιχείρηση υποκλοπής τηλεπικοινωνιών.


Η σύλληψη έγινε λίγο μετά το μεσημέρι, χωρίς να δοθούν περαιτέρω διευκρινίσεις.
Το φορτηγάκι ανήκει σε Ισραηλινό υπήκοο που εργάζονταν στην Υπηρεσία Πληροφοριών του Ισραήλ, όπως σημειώνεται.

Η ανακοίνωση της αστυνομίας προκάλεσε την αντίδραση της κύριας αντιπολίτευσης- ΑΚΕΛ, που απαίτησε διευκρινίσεις από την κυβέρνηση για την παρουσία του οχήματος και εάν είχε δραστηριότητες στην Κύπρο.


Σημειώνεται ότι ο τύπος του οχήματος  παρουσιάστηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή του Forbes που μεταδόθηκε πριν από αρκετούς μήνες και πρόσφατα είχε παρουσιαστεί και στην Κύπρο.


Ο επικεφαλής της αστυνομίας της Κύπρου, Κύπρος Μιχαηλίδης  είπε στον ιδιωτικό σταθμό Άστρα ότι ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης είχε δώσει ‘κάποιες’ εξηγήσεις αλλά ανακρίθηκε μαζί με τους Κύπριους υπηκόους.


Ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του Βαν είναι ύψους 9 εκατομμυρίων δολαρίων και μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικές συσκευές σε ακτίνα 500 μέτρων, να ακούει οποιοδήποτε τηλέφωνο και συνομιλίες ανεξάρτητα από το επίπεδο της κρυπτογράφησης.


Ισραηλινό δημοσίευμα ( του Times of Israel) αναφέρει ότι ο ιδιοκτήτης του φορτηγού είναι πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Πληροφοριών και φέρεται ως επικεφαλής μιας εταιρείας στην Κύπρο.
Δεν υπήρξαν άμεσα σχόλια από το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών.


timesofisrael.com, Cyprus Mail


--
               

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μόνον με αναφορά  της ενεργής ηλεκτρονικής διεύθυνσης  του ιστολογίου παραγωγής- http://www.echedoros-a.gr